Energietransitie: TotalEnergies koopt divisie van Amerikaanse zonnepanelenfabrikant SunPower

De Franse gas- en oliemultinational TotalEnergies neemt de divisie Commercial and Industrial Solutions van het Amerikaanse zonne-energiebedrijf SunPower over. De energiegroep telt daarvoor 250 miljoen dollar neer. Dat meldde het bedrijf zelf op donderdag.

Waarom is dit belangrijk?

Energiebedrijven staan onder toenemende druk van investeerders, activisten en regeringen om af te stappen van fossiele brandstoffen en hun investeringen in duurzame energie snel op te voeren. Is dit het zoveelste voorbeeld van een fossiele brandstof-gigant die zich tooit met groene strik – of is het meer dan windowdressing?

De overeenkomst moet ervoor zorgen dat TotalEnergies zijn activiteiten op het gebied van gedistribueerde opwekking kan uitbreiden naar de VS en meer dan 100 megawatt (MW) aan extra capaciteit per jaar kan ontwikkelen, oppert de groep. De duurzame portefeuille van TotalEnergies is momenteel goed voor een vermogen van 500 megawatt, weet Solar Magazine.

De deal omvat 190 miljoen dollar cash vooraf, plus nog eens 60 miljoen dollar te betalen als een verlenging van het belastingkrediet voor zonne-investeringen wordt goedgekeurd, liet een woordvoerder van het bedrijf optekenen door de Amerikaanse zakensite CNBC. De overname zal naar verwachting in het tweede kwartaal worden afgerond.

TotalEnergies is de meerderheidsaandeelhouder van SunPower en heeft een belang van 50,8% in het bedrijf.

Herstructurering

De overname komt er nadat SunPower in oktober een herstructurering aankondigde om zich te concentreren op de residentiële zonne-energiemarkt. Het bedrijf zei dat het van plan was om zijn commerciële en industriële activiteiten af te stoten als onderdeel van die herstructurering.

In november zei SunPower-CEO Peter Faricy dat er kopers waren aangetrokken en dat het bedrijf tegen het einde van het decemberkwartaal een update zou geven over een potentiële koper.

“De verkoop stelt SunPower in staat zich te concentreren op de creatie van een superieure residentiële ervaring, onze investeringen in product- en digitale innovatie te verhogen en meer huiseigenaars te bereiken”, klinkt het nu in een verklaring.

“Heel gezond”

“Het bedrijf is heel gezond”, zei Faricy in november tegen CNBC, “ondanks het feit dat het een paar uitdagende kwartalen heeft gehad, vooral door projectuitstel in verband met (…) problemen met de toeleveringsketen en arbeidskrachten.”

TotalEnergies kondigde gisteren een jaarwinst van 14 miljard euro in 2021 aan, en dat op een jaaromzet van 179,4 miljard euro.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20