Deze vijf aandelen uit de Dow Jones hebben het grootste verlies geleden tijdens een miserabele eerste jaarhelft

De aandelenmarkten hebben de eerste helft van dit handelsjaar in mineur afgesloten. De drie belangrijkste Amerikaanse indexen, S&P500, Dow Jones en Nasdaq, zijn met dubbele cijfers naar beneden getuimeld. Dit is een overzicht van de vijf slechtst presterende aandelen uit de Dow Jones.

2022 zal allesbehalve een topjaar zijn voor de aandelenbeleggers als we ons baseren op de eerste zes maanden. De S&P500 heeft zelfs de slechtste jaarhelft sinds 1970 achter de rug. Die index dook ruim 20 procent lager. De techindex Nasdaq (-22 procent) liet dan weer het slechtste kwartaal sinds 2008 zien. De Dow Jones moest de afgelopen zes maanden ruim 15 procent prijsgeven.

De financiële nieuwssite Investor’s Business Daily liet zijn licht schijnen over de slechtst presterende aandelen uit die laatste index.

Disney

Het entertainmentbedrijf Disney is één van de opvallendste namen uit de lijst. De koers van het bedrijf is de afgelopen zes maanden met maar liefst 39 procent gezakt. Daarmee is het meteen ook het slechtst presterende aandeel uit de Dow Jones.

De inflatie heeft de tickets voor Disney World (nog) duurder gemaakt en de parken in China moesten de deuren sluiten na een nieuwe golf van coronabesmettingen. Intussen heeft Disneyland Shanghai opnieuw de deuren geopend.

Disney verwacht ook dat de kosten voor de streamingdienst Disney+ verder zullen oplopen. Het bedrijf gaat ervan uit dat die in het derde kwartaal zullen stijgen met 900 miljoen dollar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Disney+ bereikte dit jaar 138 miljoen abonnees, wat de verwachtingen van analisten overtrof, maar gevreesd wordt dat een piek nu heel dichtbij komt.

Nike

Nike kreeg de afgelopen maanden dan weer af te rekenen met problemen in de toeleveringsketens. Het aandeel van het sportmerk is dan ook met 38,8 procent gezakt. Nike zag zich afgelopen zomer ook genoodzaakt de productie in Vietnam, waar het 80 procent van zijn sportschoenen en de helft van zijn atletiekkleding maakt, lam te leggen. Pas in november werden deze activiteiten hervat. Net zoals Disney moest Nike ook zijn Chinese vestigingen tijdelijk sluiten.

Salesforce

Salesforce is een bedrijf uit San Francisco dat bedrijfssoftware aanbiedt op het gebied van klantrelatiebeheer. Net zoals veel andere techaandelen kreeg dit aandeel rake klappen door de renteverhogingen van de Federal Reserve. De aandelenkoers van dit bedrijf is met zo’n 35 procent gezakt gedurende de eerste jaarhelft.

Het technologiebedrijf kon tijdens de pandemie profiteren van een toegenomen vraag naar digitale oplossingen, maar daar is intussen een einde aan gekomen.

Home Depot

2022 was tot nu toe ook geen goed jaar voor Home Depot, een Amerikaanse keten van bouwmarkten. Dat aandeel had tijdens de coronapandemie een enorme boost gekregen omdat veel mensen toen verbouwingswerken hebben uitgevoerd. Maar de stijgende rentevoeten en de hoge grondstof- en arbeidskosten zetten een rem op die activiteiten. Bovendien letten de consumenten nu meer op hun uitgaven door de torenhoge inflatie. Tussen 1 januari en 30 juni is de koers van dit aandeel met 33,9 procent ineengestort.

Cisco

Tot slot is er Cisco, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in IT en netwerken. Na een stijging van 41 procent in 2021 nam het aandeel gedurende de eerste jaarhelft van 2022 een duik van 32,7 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20