Gaat de Federal Reserve ook in juli de rente met 75 basispunten verhogen?

Tijdens de jongste rentevergadering hebben de bestuursleden van de Federal Reserve beslist om de rente met 75 basispunten op te trekken. Nu rijst de vraag of er in juli ook zo’n forse verhoging volgt. Loretta Mester, de voorzitter van de Federal Reserve Bank of Cleveland, is daar alvast een voorstander van.

Net zoals tal van andere landen moeten de Verenigde Staten het hoofd bieden aan een torenhoge inflatie. Zo is het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan in mei 8,6 procent duurder geworden. Om die geldontwaarding tegen te gaan heeft de Federal Reserve de afgelopen maanden de rente verhoogd. Tijdens de jongste rentevergadering werd er zelfs beslist om de rente op te trekken met 75 basispunten naar 1,5 tot 1,75 procent. Ter vergelijking: de depositorente in de eurozone bedraagt momenteel -0,5 procent.

Beleggers maken zich zorgen

In juli komen de bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank opnieuw samen om het rentebeleid te bespreken. Wederom zullen de markten de persconferentie die volgt op die vergadering van dichtbij opvolgen. Aandelenbeleggers zijn nu eenmaal geen voorstander van te forse renteverhogingen. Als de rente verder stijgt, worden vastrentende activa, zoals obligaties, rendabeler. Er stoomt dan ook meer kapitaal naar die markten, waardoor de aandelenkoersen zakken. Dat is de afgelopen maanden pijnlijk duidelijk geworden. Zo zit de techindex Nasdaq momenteel in een berenmarkt.

Beleggers vragen zich dan ook af of er opnieuw een renteverhoging met 75 basispunten komt in juli. Mester is daar alvast een voorstander van. Zij geeft in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC aan tijdens de volgende rentevergadering een pleidooi te zullen houden voor zo’n fikse verhoging. “Als de omstandigheden op de dag van de vergadering precies zo zijn als vandaag, dan zou ik pleiten voor 75, omdat ik aan de inflatiekant nog niet de cijfers heb gezien die ik moet zien, om te geloven dat we terug kunnen naar een verhoging met 50 basispunten”, klinkt het.

Stijging tot 3,5 procent

Volgens haar is het belangrijk dat de rente tegen het einde van het jaar verder stijgt tot 3 à 3,5 procent. “We moeten dat snel en consistent doen”, aldus de voorzitter van de Federal Reserve of Cleveland. “Bij de Fed zijn we nu op weg om onze rentetarieven op een normaler niveau te brengen en dan waarschijnlijk nog een beetje hoger, naar restrictief gebied, zodat we het inflatiecijfer naar beneden kunnen krijgen.”

Mester is overigens niet de enige pleitbezorger voor een verhoging met 75 basispunten. Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve Bank of San Francisco, deelt die overtuiging. “Op dit moment is dat hetgeen wat nodig lijkt”, zei ze onlangs na een toespraak aan de Chapman University. Zij verwacht dat de rente tegen het einde van het jaar zal stijgen tot 3,1 procent. Dat is volgens Daly het “neutrale niveau”.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20