Corona in Vietnam legt productie Nike lam: schaarste aan sneakers dreigt in de kerstperiode

De strenge coronabeperkingen in Vietnam leiden tot volledige sluitingen van fabrieken, waardoor de productie ineenstuikt van consumentengoederen die bestemd zijn voor de wereldmarkten. Een van de getroffen merken: Nike.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ging Vietnam over tot wekenlange harde lockdowns, die maar geleidelijk afgebouwd worden. Een snel einde van de hevige coronagolf is niet in zicht. Slechts 7 procent van de bevolking is er momenteel volledig gevaccineerd. Vietnam was een van de landen die het coronavirus het langst onder de knoet kon houden, maar de besmettelijke deltavariant houdt er nu lelijk huis.

Nike zegt al 10 weken aan productie van schoenen te hebben verloren in Vietnam, naast beperktere gelijkaardige problemen in Indonesië. “Verschillende van onze fabriekspartners in Vietnam en Indonesië moesten abrupt hun activiteiten stopzetten in het voorbije kwartaal”, bevestigde financieel directeur Matt Friend in een toelichting bij de jongste kwartaalcijfers.

In Vietnam maakt Nike de helft van zijn schoenen en 30 procent van zijn sportkledij. Volgens de Amerikaanse sportartikelenreus zal het “verscheidene maanden” duren vooraleer de productie in Vietnam weer op volle toeren draait.

“Indonesië is inmiddels volledig operationeel, maar in Vietnam blijven bijna alle schoenenfabrieken gesloten op last van de overheid. Onze ervaring met Covid-gerelateerde fabriekssluitingen leert dat de heropening en de herneming van productie op volle capaciteit tijd kost”, waarschuwde Friend.

Transportproblemen

Bovenop die productiezorgen kampt Nike ook met gote transportproblemen, net als tal van andere ondernemingen. Voor de pandemie duurde het gemiddeld 40 dagen om containers vanuit Azië naar Noord-Amerika te vervoeren. Maar nu is die transporttijd al verdubbeld. Dat heeft te maken met congestie van aankomende containers in de havens en haperend vervoer via de weg door een tekort aan truckchauffeurs.

Nike ziet de problemen in de bevoorradingsketen niet meteen verdwijnen in de komende maanden en dat zal merkbaar worden in de winkelrekken. “Weken van gemiste productie, in combinatie met langere transittijden, zullen in de volgende paar kwartalen leiden tot een tekort aan voorraden in de verkooppunten”, voorspelt Friend.

Dat is voor de sportartikelenreus een kleine ramp, want de commercieel belangrijke eindejaarsperiode komt eraan. De koophonger van de klanten wereldwijd is groot, zo geeft Nike aan, maar de problemen aan de bevoorradingskant kunnen roet in het eten gooien.

Beleggers hebben er geen goed oog in en stuurden het aandeel-Nike vrijdag in een eerste reactie 6 procent lager. (mah)

Lees ook: Komt speelgoed uit China op tijd aan voor eindejaarsverkoop?

Meer