Deze robot komt je redden als je verdrinkt

Dit jaar staat het beroep redder opnieuw op de lijst met knelpuntberoepen van de VDAB. Duitse zwembaden kampen met hetzelfde probleem. Daarom komt een team Duitse wetenschappers met een reddingsrobot op de proppen. 

Wetenschappers van het Fraunhofer-instituut hebben samen met de reddingsdienst van de Duitse stad Halle een autonoom onderwatervoertuig ontwikkeld dat in de toekomst reddingswerkers in noodsituaties moet ondersteunen. 

Artificiële intelligentie en camera’s

Bedoeling is dat de robot in een soort onderwaterstation op de bodem van een zwembad permanent klaar zal worden gehouden. Tegelijkertijd zullen aan het plafond bevestigde camera’s de bewegingspatronen en locaties van de zwemmers in de gaten houden. Wanneer iemand in moeilijkheden geraakt, zal het AI-systeem het probleem herkennen en de locatie van de zwemmer naar de robot doorsturen. 

De reddingsrobot zal dan, met behulp van de camera’s aan boord, naar de locatie van de zwemmer in nood varen om hem vervolgens naar de oppervlakte te brengen. De bovenkant van de robot is immers zo ontworpen om als een brancard te functioneren. Als de zwemmer niet reageert, houdt een klemmechanisme het lichaam op zijn plaats. 

Ook in meren

Volgens de wetenschappers kan het onderwatervoertuig ook in een meer worden ingezet. Daar zouden de camera’s via vliegende ballonnen of drones de zwemmers van bovenaf in de gaten houden. Omdat het water er ook niet zo helder is als in een zwembad, zou de robot uitgerust kunnen worden met akoestische sensoren in plaats van camera’s. 

Tijdens tests in een meer in Halle kon de autonome reddingsrobot met succes een dummy van 80 kilogram die tot een diepte van 3 meter was gezonken, vinden en terug boven water brengen. Daarna vervoerde hij de dummy nog eens 40 meter naar een reddingsteam aan de wal – en dat alles in iets meer dan twee minuten.

De robot kan een dummy van 80 kilogram transporteren. Foto: Fraunhofer IOSB-AST

Bovendien hebben de onderwatervoertuigen ook nog andere toepassingen. ‘Ze zijn bijvoorbeeld eveneens geschikt voor het opsporen en controleren van archeologische artefacten op de bodem van meren’, leggen de onderzoekers uit.

(mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.