Europese Artificiële Intelligentie gaat Amerikaanse bijen beschermen

ApisProtect, een Ierse startup die AI gebruikt om bijen te beschermen, is voortaan ook in de Verenigde Staten beschikbaar. Dat schrijft vaknieuwssite The Next Web. Met speciale apparatuur en een unieke AI kunnen imkers hun kolonie beter in de gaten houden.

Volgens ApisProtect moeten imkers nu nog vaak dure, arbeidsintensieve handmatige controles in hun bijenkasten uitvoeren om te kijken of hun kolonie symptomen van ziekte vertoont. Volgens eigen onderzoek zouden er bij 80 procent van de controles geen symptomen worden gevonden, terwijl deze inspecties wel de bijen verstoren en de kolonie het risico loopt de koningin te verliezen.

Met de AI van ApisProtect kunnen imkers nu de gezondheid van de kolonie in de gaten houden en adequaat reageren op ziekte, ongedierte en andere problemen. ApisProtect laat het direct weten als een kolonie aandacht nodig heeft.

Slecht jaar voor de bijen

Volgens bijenhouders was 2020 een bijzonder slecht jaar voor bijenkolonies, om een decennium af te sluiten waarin het sowieso al slecht gaat met de bijen – en dat terwijl bijen cruciaal zijn voor het ecosysteem. Bijen kunnen zich aan de meeste veranderende omstandigheden aanpassen, maar zijn niet opgewassen tegen invasies van mensen en hoornaars. Hoornaars zijn grote, agressieve wespen die vaak jagen op bijenkolonies.

In enkele uren kunnen hoornaars een volledige bijenkolonie van de kaart vegen. De AI van ApisProtect kan zo’n aanval detecteren en de imker waarschuwen, zodat de imker in ieder geval nabijgelegen koloniën kan beschermen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20