Deze landen hebben de meest positieve impact op de wereld

Canada is het land met de meest positieve impact op de wereld. Dat blijkt uit een studie van Ipsos bij de bewoners van verschillende landen uit de hele wereld. Opvallend is dat de mening over bijna alle andere grote staten achteruit is gegaan. Vooral de Verenigde Staten wordt een minder positieve impact dan enkele jaren geleden toegeschreven.

Het onderzoek van Ipsos werd in 2017 uitgevoerd bij 18.000 inwoners van 25 verschillende landen. De deelnemers werd gevraagd of de landen uit de lijst volgens hen een positieve of een negatieve invloed hebben op wereldzaken. Een jaar eerder werd dezelfde studie al eens gedaan, maar dan met de vraag of de betreffende landen in het komende decennium een eerder positieve of negatieve impact zouden hebben. Enkel Canada komt de verwachtingen na.

1. Canada (81%)


© Unsplash

Het is geen verrassing dat Canada een goede indruk nalaat bij andere landen in de wereld. Dat heeft deels met de sympathieke premier Justin Trudeau te maken, maar volgens Ipsos had het land al voor zijn komst een positieve beoordeling gekregen. Sinds 2016 is de mening over de positieve impact van Canada ongewijzigd gebleven. Met Trudeau heeft Canada op veel vlakken het tegenovergestelde standpunt van de Verenigde Staten ingenomen. Vooral op het vlak van migratie, want Canada heeft tijdens de crisis vluchtelingen met open armen ontvangen.

2. Australië (79%)


© Unsplash

Australië heeft volgens respondenten een bijna even goede impact als Canada. Het land biedt aan meer dan dertig andere landen steun en oefent zo een positieve invloed op de wereld uit. Door recente beperkingen van die steun is er echter wel wat discussie ontstaan. Veel van de buren van Australië zijn ontwikkelingslanden en volgens sommige Australiërs komt de steun niet overeen met de waarde van die landen. Studies hebben echter uitgewezen dat de omzet van Australië door die investeringen wel stijgt.

3. Duitsland (67%)


© Unsplash

In Europa is Duitsland het land met de meest positieve impact op de wereld. Toch moesten de Duitsers in vergelijking met 2016 zes procent inleveren. De voorbije jaren heeft Duitsland een recordbedrag aan buitenlandse steun betaald, het meeste ter wereld na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar mocht Duitsland de top van de G20 organiseren, en na de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten wordt steeds meer richting Duitsland gekeken als wereldleider voor democratische waarden.

4. De Verenigde Naties (64%)


© Pexels

Op de vierde plaats staat geen land, maar een conglomeraat van 193 lidstaten. Het is uiteraard geen verrassing dat de Verenigde Naties volgens de bevolking een positieve impact op de wereld hebben, want het is de bedoeling van de organisatie om over wereldwijde ontwikkeling te waken. Zeker door de vluchtelingencrisis hebben de Verenigde Naties zich recent ingezet om kwetsbare mensen te steunen. Toch is de mening over hun positieve invloed sinds 2016 met 9 procent gedaald.

5. Frankrijk (59%)


© Getty

Het is opvallend dat Frankrijk niet beter scoort dan 59 procent. In vergelijking met 2016 is liefst 12 procent minder overtuigd dat het land een positieve impact op de wereld heeft. Toch staat Frankrijk nog steeds in de top vijf, en blijft het dus een belangrijke rol spelen. De reden van de terugval moeten we misschien zoeken bij de populariteit van de extreemrechtse politica Marine Le Pen en de toenemende afkeer tegen migranten. Toch werd Le Pen uiteindelijk niet verkozen.

Frankrijk heeft echter nog steeds een sterk programma voor buitenlandse hulp. Ze focussen op de klimaatverandering, menselijke ontwikkeling, economische ontwikkeling en het stimuleren van de mensenrechten.

De Verenigde Staten zakken ver weg

De rangschikking ziet er voorts als volgt uit, met een opvallend slechte positie voor de Verenigde Staten:

6. Verenigd Koninkrijk (57%) en de Europese Unie (57%) 

8. India (53%)

9. De Wereldbank (51%)

10. International Monetair Fonds (IMF) (49%) en China (49%) 

12. Verenigde Staten (40%)

13. Rusland (35%)

14. Israël (32%)

15. Iran (21%)

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie staan broederlijk naast elkaar, maar hebben zeker te maken met de invloed van de Brexit. De mening over de Europese Unie is sinds 2016 niet veranderd, maar het Verenigd Koninkrijk zag z’n positieve impact volgens de deelnemers wel met tien procent afnemen.

Verenigde Staten

De opvallendste daler is de Verenigde Staten. Sinds 2016 ging de mening over de positieve impact van het land met 24 procent achteruit. De oorzaak is zonder twijfel de verkiezing van Donald Trump als president. In de ranglijst staan de Verenigde Staten nu tussen China en Rusland, die ook allebei een eerder negatieve impact op de wereld hebben volgens de ondervraagden. Volgens Ipsos was het een paar jaar geleden nog onwaarschijnlijk dat China ooit boven de VS zou staan in deze rangschikking.

De oorzaak is met zekerheid het imago van de Verenigde Staten, dat ernstige schade heeft opgelopen. Uiteraard is de daling het zwaarst in Mexico, waar nog maar 23 procent van mening is dat de Verenigde Staten een positieve impact op de wereld hebben. Ook België en Duitsland (26%) geloven niet meer in de Amerikanen sinds de komst van Trump. Zelfs de Amerikaanse deelnemers van de studie zijn niet langer onverdeeld positief (-17%).

Meer