Franse burgemeesters in paniek over ‘oneindige vluchtelingenstroom’

Burgemeesters van zeven Franse grootsteden trekken in een open brief in de krant Le Monde aan de alarmbel. Ze waarschuwen voor een humanitaire ramp in hun steden. De zeven schrijven dat hun stad de stroom vluchtelingen niet langer aan kan.

“Het jaar 2017 eindigt met een massale toestroom van asielzoekers en de komst van deze nieuwelingen legt – naast de koudegolf – een extreme druk op onze instellingen.”

De steden Rijsel, Straatsburg, Bordeaux, Grenoble, Rennes, Toulouse en Nantes nemen elke maand ‘duizenden vluchtelingen’ op. Volgens de burgemeesters zijn hun steden nu ‘volledig verzadigd’ en creëert de eindeloze stroom asielzoekers ‘een soort sociale noodtoestand’.

“Het  bewijs is daar, voor onze ogen, in onze straten, in huizen en opvangplaatsen: er is hoogdringendheid”, schrijven de zeven.

De zeven wijzen op het gebrek aan opvangplaatsen. Ze vragen Parijs een solidariteitsnetwerk tussen deze zeven steden op te richten dat zich bezighoudt met de migrantenstroom. Ze vragen om een onderhoud met de staatsinstellingen en dat op het allerhoogste niveau teneinde de nodige maatregelen te nemen en te financieren. “We staan met de rug tegen de muur.”

Frankrijk heeft een groot probleem met migranten

Tijdens de presidentiële debatten eerder dit jaar werd duidelijk dat Frankrijk een groot probleem heeft met migranten. Nadat in oktober vorig jaar de ‘jungle’ van Calais werd ontruimd en 6.000 asielzoekers werden verplaatst, ontstonden op andere plekken in Frankrijk nieuwe kampen. Vele migranten slapen op straat en zijn veroordeeld tot het bedelen. 

Vorige week deden zich in Parijs nog incidenten voor toen een groep lokale inwoners met een hongerstaking dreigde indien er geen opvang komt voor een honderdtal Syrische en Afghaanse vluchtelingen die nu al 2 jaar in erbarmelijke omstandigheden in hun buurt leeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20