Canada gaat 13% meer immigranten opnemen

In tegenstelling tot de globale gemoedstoestand gaat Canada zijn immigratieplannen nog opvoeren. Het Noord-Amerikaanse land wil op die manier zijn bloeiende economie verder ondersteunen.

De Canadese overheid heeft haar doelstellingen aangekondigd inzake het aantal geschoolde immigranten die het de volgende jaren tot het land wil toelaten. Het is de eerste keer sinds de jaren tachtig van vorige eeuw dat het land deze cijfers vrijgeeft.

Tegen 2020 hoopt de liberale regering van Justin Trudeau meer dan 1 miljoen nieuwe immigranten in Canada te kunnen verwelkomen. Dat zijn er 13% meer dan bij het huidige immigratieniveau. Jaarlijks voert het land – waar 36,5 miljoen mensen wonen – zo nog eens 0,9% aan bijkomende bevolking in.

Immigratie is de sleutel tot gezonde financiën van het land

Ahmed Hussen, de Canadese minister voor Immigratie, heeft de doelstellingen deze week aangekondigd. Hij zei dat een toename van de immigratie de sleutel is om tegemoet te komen aan de verhoogde verwachtingen die worden gesteld inzake de financiële plannen die het land wil doorvoeren.

“We zullen immigratie op een verstandige manier blijven gebruiken als hét gereedschap om onze economie te versterken,” zei Hussen in Ottawa, tegenover een groep journalisten.

In het huidige klimaat van wantrouwen tegenover migratie en globalisering, is het een opmerkelijke zet. 5 miljoen Canadezen zullen tegen 2036 de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zonder de influx van nieuwe werknemers zou het land voor een ernstig tekort komen te staan. Meer dan 80% van de recent geïmmigreerden in Canada zijn jonger dan 45. 

De oppositie heeft vele vragen over de nieuwe plannen.  Immigratie gaat uiteindelijk over de economie, niet over menslievendheid. De parameters om die eerste in goede banen te leiden zijn erg verschillend van die van gastvrijheid, zeggen critici.

21 zaken die u niet wist over Canada leest u hier

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20