“Gelukkige landen kiezen Donald Trump niet tot president. Wanhopige landen doen dat”

Tucker Carlson, een van de vele controversiële opiniemakers van Fox News, heeft een boek geschreven, waarin hij stelt dat Trump niet de oorzaak maar een symptoom van het huidige Amerika is.

In de Verenigde Staten ligt dinsdag het boek “Ship of Fools: How a Selfish Ruling Class Is Bringing America to the Brink of Revolution” in de winkels. Auteur is Tucker Carlson, de bekende conservatieve opiniemaker van het Fox News Channel. 

Carlson begon zijn carrière bij CNN en werkt ook een tijd voor MSNBC, alvorens in 2009 over te stappen naar Fox. Tucker Carlson is de voorbije jaren geëvolueerd van een eerder gematigd naar een extreem-rechtse Republikein. Avond na avond wordt de door hem gepresenteerde Tucker Carlson Tonight Show op maat gemaakt voor een publiek van Trump-stemmers. 

Fox is een spel

Net als de andere opiniemakers op Fox News – Sean Hannity, Lou Dobbs en Laura Ingraham – is ook Tucker Carlson maar weinig geïnteresseerd in feiten.  Hij speelt een spel en kent dat spel door en door. De kijkcijfers geven hem trouwens gelijk: niet enkel is Fox al 66 kwartalen lang Amerika’s meest bekeken nieuwszender; Carlson spreekt elke avond opnieuw voor een kleine 3 miljoen kijkers en nestelt zich daarmee makkelijk in de top 5 van de meest succesvolle nieuwsshows in de VS.

Feiten en rationeel denken zijn niet aan de orde van de dag en wie dat niet begrijpt heeft op Fox niets te zoeken. Wie zich zorgen maakt over wat Tucker Carlson vertelt moet kijken naar de miljoenen kijkers die hij vertegenwoordigt kijken, eerder dan naar Carlson zelf.

“Negeer kiezers lang genoeg en je krijgt Donald Trump”

Toch zegt Carlson ook vaak zinnige zaken. En de introductie van zijn boek bewijst nogmaals dat hij als weinige anderen de Trump-basis begrijpt:

“Donald Trump was in menig opzicht een onaantrekkelijk figuur. Hij heeft dat nooit verborgen. Kiezers wisten dat ook. Trump mag dan al vulgair en onwetend zijn, hij is niet verantwoordelijk voor de vele rampen die de Amerikaanse leiders hebben veroorzaakt. Het was niet Trump die Irak binnenviel of Wall Street voor een faillissement behoedde. Het was niet Trump die de rente op nul bracht, de grenzen opende, of stilletjes vanaf de kant toekeek hoe onze industrie instortte en de middenklasse stierf. […]

Trumps overwinning ging dan ook niet over Trump. Het was een uitgestoken middelvinger naar de Amerikaanse politieke klasse. Het eindresultaat van decennia’s van egoïstische en domme beslissingen, genomen door egoïstische en domme leiders.

Gelukkige landen kiezen Donald Trump niet tot president. Wanhopige landen doen dat.

Achteraf bekeken was de boodschap duidelijk: negeer kiezers lang genoeg en je krijgt Donald Trump.

Maar de mensen tot wie deze boodschap gericht was ontvingen ze niet. Eerder dan te pauzeren, te luisteren, te denken en te veranderen, schoot de Amerikaanse leidende klasse in een defensieve kramp.”

Carlson vs. Avenatti

Als u niet weet wie Tucker Carlson is en u zich een idee wil vormen van hoe het er elke avond op Fox aan toe gaat, probeer dan even zijn recent ‘interview’ met Michael Avenatti te bekijken.

Avenatti vertegenwoordigt de Amerikaanse pornoster Stormy Daniels, in haar rechtszaken tegen Donald Trump en Michael Cohen, en is een vaak genoemd kandidaat voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020. Kijk vooral naar de ‘headlines’ die tijdens het gesprek onderaan het scherm worden geprojecteerd en de inzet van het interview moeten weergeven.

Meer