Derde storm trekt over ons land

Storm Ellen is aangekomen in België. Het is al de derde week op rij dat ons land geteisterd wordt door wind en regen. Het KMI vraagt waakzaam te zijn en de FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd.

Aan zee werden zondag rukwinden van 9 beaufort (75 tot 88 kilometer per uur) gemeten, wat het officieel een storm maakt. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. Het meteorologisch instituut verwacht nog windstoten tot 100 kilometer per uur aan zee, in het binnenland kan het oplopen tot 80 kilometer per uur.

Het KMI kondigde code geel af, wat betekent dat u waakzaam moet zijn en zoveel mogelijk moet proberen binnen te blijven. In de late namiddag neemt de storm af. Dehenauw verwacht een kalme nacht, zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

Carnaval

De FOD Binnenlandse Zaken activeerde het nummer 1722 voor niet-levensbedreigende zaken, zoals een omgevallen boom of een ondergelopen kelder. Wie wel in levensgevaar verkeert, moet bellen naar het noodnummer 112.

Het carnaval in Aalst gaat door, maar de stoet rijdt een uur later uit. De veiligheidsdiensten blijven waakzaam. Sterke wind is niet ideaal voor carnavalswagens met hoge constructies, die meestal uit niet al te stevige materialen zijn gemaakt. In andere steden zijn carnavalsoptochten afgelast en het jaarlijkse Krakelingenfeest in Geraardsbergen gaat ook niet door.

Voorlopig gaan ook alle voetbalmatchen in de Jupiler Pro League door. Twee weekends geleden werden er matchen afgelast door storm Ciara. Er staan vandaag drie wedstrijden op het programma, waaronder een in de Gentse Ghelamco Arena waar het dak twee weken geleden is losgekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20