De zoektocht naar de nieuwe Tesla: de beurswaarde van deze producenten van elektrische wagens is ontploft

Beleggers hebben meer en meer aandacht voor producenten van elektrische wagens. De populariteit van sommige autofabrikanten op de beurs is zodanig groot dat ze nu al meer waard zijn dan de gevestigde waarden.

Het aandeel van Rivian, een producent van elektrische wagens die vorige week naar de beurs trok, is sinds zijn beursintroductie met maar liefst 70 procent gestegen tot 172 dollar. Daarmee bedraagt de beurswaarde van de autofabrikant zo’n 146 miljard dollar. Dat is bijna het dubbele van wat de autoproducent Ford waard is op de beurs. De marktkapitalisatie van dat bedrijf bedraagt momenteel 79 miljard dollar.

Top drie grootste wagenproducenten

Rivian heeft ook al General Motors voorbijgestoken. Dat bedrijf heeft een marktwaarde van 90 miljard dollar. De beursintroductie heeft Rivian tot nu toe dan ook geen windeieren gelegd. Als we naar de grootste wagenproducenten kijken op basis van marktwaarde zien we dat Rivian momenteel op de derde plaats staat, volgens companiesmarketcap.com.

De producent moet enkel nog Toyota en Telsa laten voorgaan. De marktwaarde van die twee autoproducenten bedraagt respectievelijk 262 miljard en 1.060 miljard dollar. Trivian heeft met andere woorden wel nog een hele weg af te leggen om Tesla het vuur aan de schenen te leggen. Het bedrijf van Musk krijgt overigens ook te maken met meer en meer concurrentie uit China.

Lucid Motors

Ook Lucid Motors valt in de smaak van de beleggers. Dat bedrijf wordt door sommige liefhebbers ook de Tesla-killer genoemd. Eerder dit jaar kon Lucid Motors uitpakken met het grootste rijbereik ooit gemeten bij een elektrisch voertuig. Het bedrijf trok in juli met behulp van een zogeheten blancochequebedrijf naar de beurs (Nasdaq). De afgelopen dertig dagen is de aandelenkoers gestegen met 120 procent tot 55,5 dollar.

Met een marktwaarde van 88 miljard dollar is Lucid Motors de achtste grootste wagenproducent. Het moet onder meer General Motors (90 miljard dollar) en Daimler (108 miljard dollar) laten voorgaan.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20