De VS verlaten Afghanistan; Rusland en China blijven

Terwijl de VS en andere westerse landen zondag hun ambassades in Kaboel hebben geëvacueerd nadat de taliban de controle over de stad overnamen, maken Rusland en China geen aanstalten om de Afghaanse hoofdstad te verlaten.

Op Radio Echo (Moskou) zei Zamir Kabulov, de speciale presidentiële vertegenwoordiger van Rusland voor Afghanistan, maandag “dat de ambassade gedeeltelijk zou worden geëvacueerd, maar dat de taliban de Russische ambassade in Kaboel nu ook beschermen”.

Dmitry Zhirnov , de ambassadeur van Rusland in Afghanistan, heeft dinsdag trouwens een ontmoeting met talibanleiders. Moskou zal beslissen of het de door de taliban geleide regering zal erkennen op basis van haar “gedrag”. Ook “de mate waarin zij het land in de nabije toekomst op een verantwoordelijke manier zal besturen” zal daarbij in aanmerking worden genomen. “De taliban is veel beter in staat om overeenkomsten te sluiten dan de marionettenregering in Kaboel”, aldus Kabulov.

“Amerika kan Afghanistan verlaten, Rusland niet”

Instabiliteit in de regio is een gevaar voor de Aziatische buren van Rusland, en dus ook voor Moskou. “Rusland heeft veel te verliezen,” zegt militair analist Pavel Felgenhauer van het onafhankelijke weekblad Novaya Gazeta. “Amerika kan Afghanistan verlaten en het debacle vergeten. Rusland kan dat niet.” De laatste jaren heeft Rusland trouwens getracht de taliban de hand te reiken. Het heeft verscheidene malen vertegenwoordigers van de taliban in Moskou ontvangen, de laatste keer nog vorige maand.

Peking van zijn kant neemt een voorzichtige houding aan en zegt de taliban te beschouwen als “een overgangsregering”. China heeft miljarden dollars geïnvesteerd in een haven en andere infrastructuur in buurland Pakistan in het kader van haar Belt and Road-project. Chinese bedrijven hebben ook geïnvesteerd in de mijnbouw in Afghanistan, hoewel deze projecten nog niet echt zijn gevorderd.

Rusland en China zijn bezorgd dat de overwinning van de taliban islamitische opstanden in hun eigen invloedssfeer zou kunnen aanmoedigen. Maar beide landen “zijn al bezig banden met de taliban aan te knopen”. Ze hebben taliban-functionarissen ontvangen nog voordat het Amerikaanse leger de terugtrekking van zijn troepen voltooide”, meldt The Wall Street Journal.

De grootste geldschieter van de taliban

De regering Biden dreigt ermee om Afghanistan in een ‘pariastaat’ te veranderen als de taliban de mensenrechten schenden. Maar dat voornemen kan worden ondermijnd als Peking en Moskou niet meewerken. De door de taliban geleide regering zal ook legitimiteit zoeken door de banden met Pakistan en Iran aan te halen.

Pakistan, tussen 1996 en 2001 de grootste geldschieter van de taliban, lijkt zich over de machtsovername door de militante groepering te verheugen. “Zij hebben de ketenen van slavernij in Afghanistan doorbroken”, zei premier Imran Khan maandag.

Lees ook: Waarom de taliban de Chinezen nerveus maakt

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.