Biden: “Hoe kan Amerika in Afghanistan een burgeroorlog winnen die de Afghanen zelf niet bereid zijn te vechten?”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft achter zijn beslissing staan om Afghanistan te verlaten. In een 20 minuten durende speech zei Biden dat de Afghanen vooral door hun eigen regering en leger verraden waren. “Het is niet de taak van de VS om een burgeroorlog te vechten, die de Afghanen zelf niet bereid zijn te vechten”, zei Biden.

Biden zei dat hij voor de keuze stond zich te houden aan een eerder onderhandeld akkoord om de Amerikaanse troepen dit jaar terug te trekken of nog eens duizenden militairen naar Afghanistan te sturen. “Voor een derde decennium van oorlog.”

Biden benadrukte dat de VS nooit verantwoordelijk waren voor de bouw van een democratisch Afghanistan. “We trokken ten oorlog om Osama Bin Laden te vatten en om te voorkomen dat Al Qaeda Amerika opnieuw zou aanvallen, zoals dat op 11 september 2001 is gebeurd. Die beide doelstellingen zijn gerealiseerd.”

“Ook in de toekomst zullen we erover blijven waken dat Amerikaanse belangen in en tot ver buiten de regio tegen terreuraanvallen beschermd blijven. Onze inlichtingendiensten zijn daarop voorbereid”, aldus nog de president. Hij voegde eraan toe dat het na 20 jaar tijd is om een einde te maken aan de Amerikaanse aanwezigheid in een land dat er niet in slaagt een burgeroorlog te beëindigen.

“Er is nooit een goed moment om Amerikaanse troepen terug te trekken”

De president zei ook dat hij liever de kritiek voor het debacle in Afghanistan op zich neemt dan de beslissing aan een andere president over te laten. Hij zei dat de beslissing om Afghanistan te verlaten “de juiste is voor Amerika.” 

“Na 20 jaar heb ik geleerd dat er nooit een goed moment is om Amerikaanse troepen terug te trekken.”

“Onder geen beding zal ik de verantwoordelijkheid over troepen in Afghanistan naar een volgende en vijfde president doorschuiven. Het houdt hier op.”

Biden gaf toe dat de overname van Kaboel door de Taliban sneller verliep dan werd verwacht. Maar hij legde de schuld daarvoor bij de Afghaanse leiding en troepen. Zij ontvluchtten de Taliban, eerder dan hun land te verdedigen.

Ondertussen stuurt Biden opnieuw 6.000 soldaten naar Afghanistan om er de nog aanwezige Amerikanen veilig weg te krijgen. 

Op geen enkel moment gaf Biden een uitleg voor het feit dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de val van Kaboel volledig fout hebben ingeschat.

Westerse inmenging in het Midden-Oosten is een torenhoge puinhoop

Bidens speech bood weinig soelaas voor de ruwweg 70.000 Afghanen die de voorbije twee decennia voor de Amerikanen werkten, evenals voor hun families. Die dreigen nu door de Taliban te worden afgeslacht. Westerse inmenging in het Midden-Oosten blijkt uiteindelijk weinig meer dan een morbide treurzang van dood en bloedvergieten. Ondanks hun goede bedoelingen, laten de VS en co weinig anders achter dan een torenhoge puinhoop.

Volgens de laatste schattingen zijn sinds de westerse interventie in Afghanistan 240.000 mensen gedood, waaronder 70.000 burgers. In Irak stierven 450.000 burgers in een oorlog die leidde tot de vorming van Islamitische Staat. Wat op zijn beurt leidde tot nog meer slachtpartijen. Ook in Syrië, Somalië en Libië is de plaatselijke bevolking niet beter af dan voor onze komst. De enige vraag omtrent al dat bloedvergieten en vernieling die onbeantwoord blijft is “waarvoor?”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20