De verborgen staatsschuld bij de Nationale Bank

De Belgische staatsschuld is nog iets groter dan we denken. Want bij de Nationale Bank (NBB) ontstaat een financiële put die je eigenlijk ook bij de schulden van de overheid moet tellen, zo bevestigde gouverneur Pierre Wunsch deze week in een hoorzitting van het federaal parlement.

Waarom is dit belangrijk?

De Nationale Bank, de bewaker van de financiële stabiliteit in ons land, zal de komende jaren zelf enorme verliezen leiden. Dat lijkt niet bevorderlijk voor het algemene vertrouwen en de reputatie van de toezichthouder.

De kwestie: de toekomstige miljardenverliezen van de NBB.

  • Volgens haar eigen basisscenario zullen de opgetelde verliezen uitkomen op 9 miljard euro tot en met 2027. Dat is een kwalijk neveneffect van het radicaal gewijzigde rentebeleid van de Europese Centrale Bank. De NBB moet onvoorzien veel meer rente betalen aan de commerciële banken die bij haar hun geld tijdelijk parkeren.
  • De opeenvolgende verliezen zullen wellicht al haar financiële buffers - naar schatting 6 à 7 miljard e
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer