Nationale Bank stevent af op monsterverlies: 9 miljard euro in periode tot 2027

De Nationale Bank dreigt “in de huidige marktomstandigheden” uit te komen op een opgeteld verlies van 9 miljard euro in de periode tot en met 2027. Dat blijkt uit de eigen prognoses.

Waarom is dit belangrijk?

De Nationale Bank dreigt al haar financiële buffers kwijt te spelen in de komende jaren. Dat zou een deuk zijn voor haar reputatie als bewaker van het financiële systeem, zelfs al kan een centrale bank nooit failliet gaan. Als de dividenden opdrogen, wordt dat ook een probleem voor de federale begroting.

In het nieuws: De Nationale Bank raamt dat haar verlies in het huidige boekjaar tussen 600 miljoen en 800 miljoen euro zal uitkomen. Dat meldt de NBB in een persbericht nabeurs. Maar vooral de prognoses voor de komende jaren vallen op:

  • "Volgens de huidige marktverwachtingen" zal de Nationale Bank verliezen blijven maken tot en met het boekjaar 2027.
  • En verder: "Mocht dergelijk scenario zich materialiseren, wat omgeven is met grote onzekerheid, en bij ongewijzigde balanssamenstelling,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer