Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 07 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De uitstoot van het Europese wagenpark steeg opnieuw in 2019

Logo Business AM
Auto

29/06/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Beeld van het Autosalon in Brussel - (Isopix)

De gemiddelde CO2-uitstoot van passagiersvoertuigen is weer gestegen in 2019, zo blijkt uit cijfers vrijgegeven door het milieu-agentschap van de Europese Unie. Het is het derde opeenvolgende jaar dat auto’s meer uitstoten dan het jaar ervoor.

Na een gestage daling van 2010 tot 2016, met bijna 22 gram CO2 per kilometer, namen de gemiddelde emissies van nieuwe personenauto’s in 2017 en in 2018 toe met 2,8 gram CO2 per kilometer in totaal. 

Volgens de cijfers die vrijdag gepubliceerd werden zette die opwaartse trend zich door in 2019. De gemiddelde uitstoot steeg met een extra toename van 1,6 gram CO2 per kilometer. 

Dat is onder de Europese norm van 130 gram per kilometer die in 2019 gold, maar het is veraf van de nieuwe norm van 95 gram per kilometer die dit jaar in voege treedt.

Bijna 40 procent van de registraties van nieuwe auto’s waren zogeheten SUV’s, die gemiddeld 134 gram uitstoten, ongeveer 13 gram meer dan standaardauto’s. Door hun grotere formaat en minder aerodynamische vorm verbruiken SUV’s meer brandstof.

‘Het is een schande dat autofabrikanten een jaar voor die strikte CO2-doelstelling nog steeds brandstofverslindende SUV’s pushen’, zegt Julia Poliscanova van ‘Transport & Environment’, een actiegroep die pleit voor zuivere en gezonde mobilieit, in een reactie aan persagentschap Reuters.

Autofabrikanten die het streefdoel voor 2020 niet halen krijgen hoge boetes opgelegd door de Europese Commissie. Dat heeft merken ertoe aangezet de productie van elektrische voertuigen op te voeren. Ook worden er ‘pooling-overeenkomsten’ aangegaan met bedrijven als Tesla die alleen emissievrije auto’s maken. Daarbij kopen andere fabrikanten als het ware zuivere uitstoot van bedrijven zoals Tesla. 

Ook op vrijdag publiceerde de Europese Commissie haar eerste beoordeling van de inspanningen van de lidstaten op het gebied van propere lucht, waaruit bleek dat de meeste EU-landen niet genoeg doen om hun burgers zuivere lucht te garanderen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks