De uitstoot van het Europese wagenpark steeg opnieuw in 2019

De gemiddelde CO2-uitstoot van passagiersvoertuigen is weer gestegen in 2019, zo blijkt uit cijfers vrijgegeven door het milieu-agentschap van de Europese Unie. Het is het derde opeenvolgende jaar dat auto’s meer uitstoten dan het jaar ervoor.

Na een gestage daling van 2010 tot 2016, met bijna 22 gram CO2 per kilometer, namen de gemiddelde emissies van nieuwe personenauto’s in 2017 en in 2018 toe met 2,8 gram CO2 per kilometer in totaal. 

Volgens de cijfers die vrijdag gepubliceerd werden zette die opwaartse trend zich door in 2019. De gemiddelde uitstoot steeg met een extra toename van 1,6 gram CO2 per kilometer. 

Dat is onder de Europese norm van 130 gram per kilometer die in 2019 gold, maar het is veraf van de nieuwe norm van 95 gram per kilometer die dit jaar in voege treedt.

Bijna 40 procent van de registraties van nieuwe auto’s waren zogeheten SUV’s, die gemiddeld 134 gram uitstoten, ongeveer 13 gram meer dan standaardauto’s. Door hun grotere formaat en minder aerodynamische vorm verbruiken SUV’s meer brandstof.

‘Het is een schande dat autofabrikanten een jaar voor die strikte CO2-doelstelling nog steeds brandstofverslindende SUV’s pushen’, zegt Julia Poliscanova van ‘Transport & Environment’, een actiegroep die pleit voor zuivere en gezonde mobilieit, in een reactie aan persagentschap Reuters.

Autofabrikanten die het streefdoel voor 2020 niet halen krijgen hoge boetes opgelegd door de Europese Commissie. Dat heeft merken ertoe aangezet de productie van elektrische voertuigen op te voeren. Ook worden er ‘pooling-overeenkomsten’ aangegaan met bedrijven als Tesla die alleen emissievrije auto’s maken. Daarbij kopen andere fabrikanten als het ware zuivere uitstoot van bedrijven zoals Tesla. 

Ook op vrijdag publiceerde de Europese Commissie haar eerste beoordeling van de inspanningen van de lidstaten op het gebied van propere lucht, waaruit bleek dat de meeste EU-landen niet genoeg doen om hun burgers zuivere lucht te garanderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20