De schaamteloze achterkamerpolitiek van  het Europees Parlement: geen transparantie over onkostenvergoedingen

Het Europees Parlement heeft maandag tegen maatregelen gestemd die meer transparantie moesten verschaffen over de manier waarop de Europarlementsleden maandelijks 4.400 euro aan onkosten zoals hotels, restaurants, reizen en een eigen kantoor spenderen. 

Achter gesloten deuren… uiteraard

De beslissing werd achter gesloten deuren genomen door het Bureau van het Parlement, waarin de president en de vicepresidenten zetelen, en dat instaat voor het dagelijks bestuur. Aan de stemming gingen jaren van debat vooraf.

Volgens Nick Aiossa, van de ngo Transparency International is de beslissing van het bureau “absoluut schandalig” en “weigert het parlement ook maar een schijn van transparantie en rekenplichtigheid te aanvaarden over de manier waarop de Europarlementsleden jaarlijks 40 miljoen euro belastinggeld spenderen”.

Vandaag bestaat amper een papieren spoor van een som die maandelijks als een forfait bovenop het loon op hun persoonlijke bankrekening wordt gestort. Dat een groep journalisten ondertussen tegen de praktijk een klacht heeft neergelegd (vorig jaar bleek uit onderzoek dat een op drie parlementsleden in eigen land helemaal geen kantoor heeft) bij het Europese Hof van Justitie kon de beslissing blijkbaar niet beïnvloeden. De toenemende publieke druk voor meer transparantie evenmin. 

Ook allianties waarin SP.a en PS en CD&V en CDH zitten stemden tegen

Een voorstel om Europarlementsleden voortaan onkostennota’s te laten inleveren, niet gespendeerd geld terug te laten storten (lees dat laatste nog maar eens), audits te aanvaarden of gewoon alle onkosten openbaar te maken, werd dus weggestemd.

De enige verandering bestaat erin dat het geld voortaan op een aparte bankrekening zal worden gestort, eerder dan op de persoonlijke bankrekening, maar dan nog zonder enig vorm van controle.

De EUobserver kon het nieuwe voorstel inkijken. Daar staat te lezen dat de nieuwe regels 5 jaar geldig zijn en op alle Europarlementsleden van toepassing zijn.

Hoe stemden Belgische partijen?

Vicepresident Heidi Hautala van de Finse Groenen bevestigde dat de beslissing aantoont dat “sommige politieke strekkingen geen oor hebben naar de bekommernissen van de gewone man en hoe diens belastinggeld wordt uitgegeven.”

Volgens haar stemden zowel de Europese Volkspartij (waartoe voor België de CD&V en CDH behoren) als de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (PS en de SP.a) tegen meer transparantie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20