De retour van de Islamitische Staat: IS houdt 700 gijzelaars vast in Syrië

De terreurgroep Islamitische Staat houdt in Syrië 130 families gegijzeld en dreigt ermee dagelijks 10 gijzelaars te executeren.

De terreurgroep Islamitische Staat lijkt terug. De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag bekendgemaakt dat IS in Syrië ruim 700 mensen gegijzeld houdt in een gebied dat wordt gecontroleerd door troepen die steun krijgen van de Amerikanen. Onder de gijzelaars zouden zich verschillende Amerikaanse en Europese staatsburgers bevinden.

10 executies per dag

IS heeft de Russen een ultimatum gesteld en dreigt er mee elke dag 10 gijzelaars te executeren. Dat zou eergisteren al een eerste keer zijn gebeurd, aldus Poetin. Wat de eisen van de terroristen zijn is niet bekend.

Rusland mengde zich in september 2015 voor het eerst in de Syrische burgeroorlog en verleent sinds dan steun aan het regime van Bashar al-Assad in zijn strijd tegen de westerse alliantie.

130 families

Het nieuws van de gijzelneming wordt bevestigd door het Russische persbureau ITAR-TASS. De feiten situeren zich in een vluchtelingenkamp in de Syrische provincie Deir-al Zor. Zo’n 130 families zouden daar gevangen genomen zijn en naar de stad Hajin zijn gebracht, die door IS wordt gecontroleerd.

Enkele dagen geleden had Syrië nog gemeld nieuwe oorlogsapparatuur van Rusland in ontvangst te hebben genomen, die niet enkel Syrië maar ook de rest van het Midden-Oosten beter zou moeten beveiligen tegen terreurgroepen.

Omstandigheden in de regio zijn niet fundamenteel gewijzigd

De Amerikaanse generaal Joseph Dunford, die ook voorzitter is van de Joint Chiefs of Staff, stelde eerder deze week nog dat hoewel aan het front zeker overwinningen zijn geboekt tegen IS, de onderliggende oorzaken van het Islamistische militantisme moeilijk te bestrijden blijven. Vooral omdat de sociale en politieke omstandigheden in de regio niet fundamenteel gewijzigd zijn.

Militanten hergroeperen zich na hun verliezen aan het front door gebruik te maken van internet en andere technologieën, die hen toelaten aanslagen te plegen, die worden georganiseerd vanop afgelegen locaties.


© Screenshot YouTube

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20