“De Bank of England is verantwoordelijk voor de val van Liz Truss”

Volgens Narayana Kocherlakota, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve Bank of Minneapolis, is de Bank of England verantwoordelijk voor de val van Liz Truss, de voorganger van de Britse premier Rishi Sunak. “De markten hebben Truss niet afgezet, dat heeft de Bank of England gedaan door een slechte financiële regelgeving en zeer subjectief crisismanagement”, schrijft hij in een column op Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Truss gaf deze maand haar ontslag als premier van het Verenigd Koninkrijk na de hetze rond de gefaalde fiscale hervorming. Intussen is haar opvolger bekend: Sunak, de voormalige minister van Financiën.

De essentie: De fiscale hervormingsplannen van Truss hebben eind vorige week de financiële stabiliteit van het Verenigd Koninkrijk in gevaar gebracht. Die plannen joegen de Britse langetermijnrente de hoogte in en duwde het pond kopje onder. De situatie was zodanig zorgwekkend dat de Bank of England moest ingrijpen. Die kondigde onder meer een tijdelijk aankoopprogramma van 65 miljard pond aan. Sommige pensioenfondsen dreigden volgens de monetaire instelling in elkaar te storten als die nie

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20