Bank of England: “Sommige pensioenfondsen stonden op instorten kort voordat we ingrepen”

De Bank of England heeft vorige week in allerijl een nieuw opkoopprogramma gelanceerd om een ineenstorting van de Britse pensioensector te vermijden. De monetaire instelling bevestigt nu dat het op het nippertje een catastrofe kon vermijden. “Het was slechts een kwestie van enkele uren vooraleer enkele fondsen kopje-onder gingen”, staat er in een brief aan enkele Britse beleidsmakers.

Toen de Britse regering op 23 september haar pakket aan steunmaatregelen aankondigde, had die waarschijnlijk niet verwacht wat dat teweeg zou brengen. De Britten, beleggers en verschillende instanties, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waren niet te spreken over de aangekondigde plannen. Voornamelijk de afschaffing van de hoogste belastingschijf was een doorn in het oog van veel mensen.

Intussen heeft de Britse premier Liz Truss haar kar gekeerd. Haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng kondigde eerder deze week tijdens een partijcongres aan dat de afschaffing van de belastingschijf van 45 procent er uiteindelijk niet komt. “We hebben jullie gehoord”, klonk het.

Stijgende langetermijnrente

Dat neemt niet weg dat de oorspronkelijke beslissing heel wat schade heeft berokkend. Wantrouwige beleggers hebben gedurende de eerste dagen na de aankondiging van de steunmaatregelen massaal obligaties verkocht, waardoor de langetermijnterente fors de hoogte inschoot. Die verkoopgolf bracht de pensioensector in de problemen.

De situatie was zodanig prangend dat de Bank of England – die al meermaals de rente heeft verhoogd – moest ingrijpen. De monetaire instelling kondigde vorige week een opkoopprogramma ten belope van 65 miljard pond aan. Die controversiële strategie in een tijd van langdurige onrust op de markt, zorgde weliswaar voor bedenkingen bij economen. Die waarschuwden dat de maatregelen de inflatie verder zullen aanwakkeren.

Noodzakelijke ingreep

De Britse centrale bank heeft nu in een brief aan enkele beleidsmakers bevestigd dat zo’n ingreep noodzakelijk was. “Het was slechts een kwestie van enkele uren vooraleer enkele fondsen kopje-onder gingen”, aldus de toezichthouder. “Op de avond van 27 september kregen we ernstige waarschuwingen van de pensioenfondsen. De rente op staatspapier met een looptijd van 30 jaar was gestegen met 67 punten ten opzichte van die ochtend.”

“Sommige pensioenfondsen lieten ons weten dat netto-inventariswaarde in die situatie negatief zou worden”, staat er in de brief. “Als gevolg daarvan zouden die fondsen waarschijnlijk de volgende ochtend met het liquidatieproces moeten beginnen.” Op 28 september, nadat de Bank of England de pensioenfondsen ter hulp schoot, dook de rente op Brits staatspapier met een looptijd van 30 jaar 100 basispunten lager.

(fjc)

Meer