Inflatie in het Verenigd Koninkrijk stijgt naar het hoogste niveau in 40 jaar: Bank of England sluit forsere renteverhogingen niet uit

Het leven in het Verenigd Koninkrijk (VK) is in juni 9,4 procent duurder geworden (op jaarbasis). Dat is de grootste stijging in 40 jaar tijd. Wat gaat de Bank of England doen? De centrale bank heeft al vijf keer op rij de rente met 25 basispunten naar boven bijgesteld.

Ook het Verenigd Koninkrijk ontsnapt niet aan een torenhoge inflatie. Uit cijfers van het Britse statistiekenbureau blijkt dat de consumptieprijsindex (CPI) in juni is toegenomen met 9,4 procent. Hogere voedsel- en brandstofprijzen zijn de voornaamste redenen waarom de Britse inflatie hoge toppen scheert. De brandstofprijzen zijn bijvoorbeeld met 42,3 procent gestegen.

Renteverhoging met 50 basispunten?

Net zoals in tal van andere landen zet de geldontwaarding de centrale bank onder druk om in te grijpen. Maar wat is de volgende stap van de Bank of England? De toezichthouder heeft immers al vijf keer de rente opgetrokken met 25 basispunten. Andrew Bailey, de voorzitter van de Britse centrale bank, zei woensdag tijdens een toespraak in Londen dat een verhoging met 50 basispunten kan overwogen worden bij de volgende rentevergadering. Die staat gepland voor 4 augustus.

Indien Bailey en zijn kompanen beslissen om de rente te verhogen met 50 basispunten, zou dat de grootste renteverhoging in het VK in bijna 30 jaar zijn. Bailey gaf aan dat hij alles in het werk zal stellen om de inflatie terug te dringen tot 2 procent. “Vanuit het oogpunt van het monetaire beleid staan we voor de grootste uitdaging sinds de oprichting van Comité voor Monetair Beleid in 1997”, klonk het.

Inflatie van 11 procent

De Bank of England verwacht dat de inflatie later dit jaar zal pieken op 11 procent. “De sterke druk op de kosten van levensonderhoud zet de op consumptie gerichte economie van het VK onder aanzienlijke druk en houdt het risico van een recessie in”, merkt Hussain Mehdi, strateeg bij de vermogensbeheerder HSBC Asset Management, op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

“Desondanks zal de Bank of England waarschijnlijk een zeer havikachtig beleid (lees: verdere renteverhogingen) blijven voeren in de poging om een loon-prijsspiraal tegen te gaan. Recente gegevens wijzen er immers op dat een arbeidsmarkt in vuur en vlam bijdraagt aan de binnenlandse inflatiedruk”, voegt hij er nog aan toe.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20