Ondanks oorlog in Oekraïne kiezen centrale banken voor verstrakking van hun beleid: ook Bank of England houdt de voet op de rem

Na de Federal Reserve kondigt ook de Bank of England een renteverhoging aan. In het Verenigd Koninkrijk is het wel de derde verhoging op rij, terwijl de Amerikaanse centrale bank nog maar net het startschot heeft gegeven voor een reeks renteverhogingen.

De westerse centrale banken hebben ondanks de oorlog beslist om hun geldbeleid te verstrakken. Zo liet de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week weten dat het waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar het opkoopprogramma stopzet, wat de deur opent voor een eerste renteverhoging in het vierde kwartaal.

De Fed pakte gisteren dan weer uit met de boodschap dat er in totaal zeven renteverhogingen gepland staan dit jaar. Streefdoel is een rente van 1,9 procent tegen het einde van dit jaar. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, kondigde alvast een eerste verhoging van 25 basispunten aan.

Derde opeenvolgende renteverhoging

De Bank of England was eerder dit jaar al begonnen met het monetaire beleid te verstrakken. De toezichthouder blijft op de ingeslagen weg verdergaan. Andrew Bailey, de voorzitter van de Britse centrale bank, heeft vandaag opnieuw een renteverhoging aangekondigd. Het is de derde verhoging op rij. De rente wordt met 25 basispunten verhoogd tot 0,75 procent.

Die verhoging moet de oplopende inflatie een halt toeroepen. De Britse inflatie is in januari gestegen tot 5,5 procent, het hoogste punt in dertig jaar tijd. Gevreesd wordt dat de oorlog in Oekraïne de prijzen nog verder de hoogte zal injagen. De Bank of England verwacht dat de inflatie de komende maanden verder zal stijgen tot ongeveer 8 procent op het hoogtepunt. Eerder ging de toezichthouder nog uit van een piekinflatie van 7,25 procent in april.

“De wereldwijde inflatiedruk zal de komende maanden blijven toenemen, terwijl de groei in de economieën die netto-importeurs van energie zijn, waaronder het Verenigd Koninkrijk, waarschijnlijk zal vertragen”, staat er te lezen in een toelichting van de Britse centrale bank.

Impact oorlog Oekraïne

Antoine Bouvet, strateeg bij ING, merkt op dat de bestuursleden van de Bank of England hun toon hebben verzacht door de oorlog in Oekraïne. “Acht van de negen bestuursleden waren voor een renteverhoging van 25 basispunten. In februari waren vier bestuursleden nog voorstander van een verhoging van 50 basispunten”, merkt hij op.

Het Britse pond daalde ten opzichte van de dollar met 0,1 procent naar 1,3139, kort na het besluit. De Britse tienjaarsrente daalde naar 1,576 procent.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20