De Amerikaanse inlichtingendienst heeft zijn onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus afgerond: het is een mislukking

Afgelopen mei had Joe Biden zijn inlichtingendiensten opgedragen een eigen onderzoek in te stellen naar de oorsprong van het coronavirus. Drie maanden later zijn de werkzaamheden voltooid. De conclusies zijn nog niet openbaar gemaakt, maar de grote lijnen zijn al bekend.

Het onderzoek werd dinsdag gesloten, 90 dagen nadat het was begonnen. Volgens de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, zou een niet-geclassificeerde versie later deze week kunnen worden vrijgegeven. Voor het zover is, zal een iets completere versie aan Joe Biden worden onthuld. Ze wees erop dat Biden uitdrukkelijk heeft verzocht om het openbare document zoveel mogelijk te declassificeren.

Hoewel de publicatie van een dergelijk document een reden tot feest mag zijn, moet men er niet veel van verwachten. Volgens de toonaangevende Amerikaanse media konden de inlichtingendiensten namelijk eenvoudigweg niet concluderen dat een van de onderzochte aanknopingspunten – namelijk een natuurlijke oorsprong bij een dier of een laboratoriumongeluk bij het Wuhan Institute of Virology – aannemelijker was dan een ander.

CNN meldt zelfs dat afgelopen vrijdag, vier dagen voor het einde van het onderzoek, sommige inlichtingendiensten nog steeds aarzelden en hun voorkeurshypothese veranderden.

Wat kunnen we verwachten?

Volgens functionarissen van verschillende inlichtingendiensten was 90 dagen om de oorsprong van het coronavirus vast te stellen een te korte termijn. 24 augustus was echter de deadline die het Witte Huis en de directeur van de nationale inlichtingendienst Avril Haines naar voren hebben geschoven.

Tot slot zegt CNN dat het rapport “niets baanbrekends” zal zijn. Volgens de New York Times hebben huidige en vroegere functionarissen herhaaldelijk gewaarschuwd dat het onderzoek naar de precieze oorsprong van de pandemie meer een taak voor wetenschappers dan voor spionnen was. Voor haar onderzoek heeft de inlichtingendienst daarom besloten meer samen te werken met de wetenschappelijke gemeenschap. Maar het was niet genoeg.

Het feit dat geen enkele hypothese opvalt ondanks drie maanden hard werk van de Amerikaanse inlichtingendiensten getuigt van de moeilijkheidsgraad van de taak, en van de pogingen van China om de zoektocht te bemoeilijken. Sinds het begin van de pandemie heeft Peking aangevoerd dat het coronavirus van natuurlijke oorsprong was, maar het ontbrak aan transparantie en het land is altijd karig geweest met de informatie die het deelde.

Ter herinnering: tijdens hun onderzoek in Wuhan eerder dit jaar hadden de deskundigen van de WHO de besmetting via een dier in de buurt van de mens als de meest waarschijnlijke oorzaak aangewezen. Een conclusie uit een onderzoek dat vaak wordt bekritiseerd omdat het onder zeer sterke Chinese druk stond.

Deze zomer leek de VN-organisatie echter van standpunt te veranderen en meer geloof te hechten aan de hypothese van een laboratoriumongeval. Zij vroeg om een nieuw onderzoek in China, maar dat werd door Peking geweigerd.

(am)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.