Fauci: “Hopelijk hebben de Verenigde Staten tegen de lente van 2022 de coronapandemie grotendeels onder controle”

Anthony Fauci, een prominente viroloog en adviseur van het Witte Huis, heeft maandagnacht gezegd dat hij hoopt dat de Verenigde Staten (VS) tegen de lente van 2022 de coronapandemie grotendeels onder controle zullen hebben. “Als dat lukt, kunnen we stelselmatig het normale leven opnieuw opstarten”, klonk het tijdens een interview met CNN.

Waarom is dit belangrijk?

In de Verenigde Staten heeft het coronavirus het leven gekost aan zo'n 630.000 Amerikanen. Gemiddeld komen er 150.345 nieuwe besmettingen per dag bij. Het aantal besmettingen aan de overkant van de Atlantische Oceaan loopt dan ook fors op. Volgens Fauci is het daarom belangrijk dat de VS de pandemie eerst onder controle krijgen alvorens er sprake kan zijn van een volledige terugkeer naar het normale leven.

“Als we deze winter doorkomen en de overgrote meerderheid van de mensen die niet zijn gevaccineerd, kunnen vaccineren, hoop ik dat we in het voorjaar van 2022 de coronapandemie onder controle kunnen krijgen”, zei de viroloog in het interview met CNN. Verschillende experts zijn er intussen van overtuigd dat het coronavirus niet snel zal verdwijnen.

Terugkeer naar het normale leven

Amerikaanse gezondheidsdeskundigen blijven benadrukken dat een succesvolle vaccinatiecampagne het beste strijdmiddel tegen de coronapandemie is. Volgens de meest recente cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention zijn al 171 miljoen Amerikanen, oftewel 51,5 procent van de bevolking in de VS, volledig gevaccineerd.

“Ik verwacht dat we de terugkeer naar het normale leven kunnen starten vanaf de lente van 2022”, zei Fauci. “Vanaf dan kunnen we opnieuw dingen doen die we graag doen, zoals een bezoekje brengen aan een theater.”

“Die voorspelling komt met een groot voorbehoud”, voegde hij eraan toe. “Zo dachten we eerder dit jaar dat we op 4 juli de gezondheidscrisis onder controle zouden hebben, maar toen dook de Delta-variant op. Dat heeft heel onze planning in de war gebracht.”

Ontwikkeling nieuwe variant

Volgens de viroloog is het daarom van cruciaal belang dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. “Als we blijven talmen zonder de mensen te vaccineren die gevaccineerd zouden moeten worden, kan dit ding blijven hangen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van een andere variant die de zaken nog ingewikkelder kan maken”, luidde zijn waarschuwing.

Eerder deze week heeft de Food and Drug Administration (FDA) een volledige goedkeuring verleend aan het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde coronavaccin. De VS hopen dat door die goedkeuring zich nu meer mensen zullen laten vaccineren. Veel twijfelaars hebben zich namelijk nog niet laten vaccineren omdat het vaccin tot nu toe enkel een noodgoedkeuring op zak had. Een volledige goedkeuring kan hen nu misschien over de lijn trekken.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20