Experts pleiten voor “permanente coronamaatregelen”

Experts van de GEMS, die raadgeven aan het Overlegcomité, willen dat er nagedacht wordt over verregaande verplichtingen van vaccinaties. Naast verzorgend personeel zou vaccinatieplicht voor horecapersoneel, leerkrachten en professionele sporters ook overwogen moeten worden. Dat bericht Het Nieuwsblad op basis van een vertrouwelijk rapport.

Tijdens het Overlegcomité van afgelopen vrijdag werd beslist om vaccinatie voor verzorgend personeel te verplichten. Er zou wel nog besproken moeten worden wat de gevolgen zouden zijn wanneer een personeelslid het vaccin weigert. De raadgevende experts willen nu dat er nagedacht wordt over een verplichting voor horecapersoneel, leerkrachten en professionele sporters.

Volgende maand wordt bekeken hoe de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel wettelijk op punt gesteld kan worden.

Permanente maatregelen

De GEMS pleit ook voor een discussie over de coronaregels op school. De regels zouden eventueel moeten verschillen van leerling tot leerling, afhankelijk van hun vaccinatiestatus.

Daar houdt het niet op. De experts wijzen ook op mogelijke verstrengingen van coronaregels in de privésfeer. Gevaccineerde mensen zouden best nog altijd getest worden, als ze naar een evenement gaan. “Bij hoge viruscirculatie kan een negatieve test overwogen worden voor wie volledig gevaccineerd is en een Covid Safe Ticket wil krijgen”, zou te lezen zijn in het rapport.

De politiek zou volgens de GEMS ook moeten overwegen om sommige maatregelen permanent aan te houden op sommige plaatsen en op bepaalde tijdstippen. De expertengroep adviseert om elke winter een mondmasker te verplichten op het openbaar vervoer.

95,7 procent Delta-variant

Verder stonden er nog enkele interessante cijfers in het rapport. 95,7 procent van alle coronabesmettingen in België zijn met de Delta-variant. De Alpha-variant, bekend als de Britse variant, is nog goed voor 2,9 procent van de besmettingen.

Achttien varianten van het SARS-CoV-2- virus zijn al in ons land opgedoken. De meest zeldzame is de zogenaamde Epsilon-variant uit Californië, waar voorlopig één Belg mee besmet geraakte.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20