WHO: “China moet ruwe data verstrekken over de oorsprong van de coronapandemie”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, zei dat het onderzoek naar het ontstaan van de coronapandemie in China wordt belemmerd door het gebrek aan ruwe data over de eerste dagen van de verspreiding aldaar en heeft aangedrongen op meer transparantie. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Tot op heden is het niet duidelijk hoe de coronacrisis van start is gegaan. Uit een recent rapport van de WHO, gepubliceerd eind maart, stond te lezen dat SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) waarschijnlijk van dieren op mensen is overgesprongen. Maar de gezondheidsorganisatie heeft nooit definitief uitsluitsel kunnen geven.

In het rapport stond ook te lezen dat het heel onwaarschijnlijk is dat het virus via een incident in een laboratorium is vrijgekomen, maar landen, waaronder de Verenigde Staten (VS), en sommige wetenschappers waren niet tevreden met die vaststelling. De VS onderzoeken overigens opnieuw de piste van een virus dat in een labo in Wuhan werd gecreëerd.

Tweede fase onderzoek

“We vragen China om transparant en open te zijn en mee te werken,” zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus donderdag tijdens een persconferentie. “We zijn het de miljoenen die geleden hebben en de miljoenen die gestorven zijn verschuldigd te weten wat er gebeurd is.”

China heeft de theorie dat het virus uit een laboratorium in Wuhan ontsnapt zou kunnen zijn “absurd” genoemd en herhaaldelijk gezegd dat het “politiseren” van de kwestie het onderzoek zal belemmeren.

“Tedros zal de 194 lidstaten van de WHO vrijdag inlichten over een voorgestelde tweede fase van het onderzoek”, zei Mike Ryan, topdeskundige op het gebied van noodsituaties bij de WHO. “We kijken ernaar uit om met onze Chinese tegenhangers aan dat proces te werken.”

“Er is meer informatie nodig”

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn, die donderdag met Tedros sprak, drong er bij China op aan om het onderzoek naar de oorsprong van de coronacrisis te laten doorgaan, en zei dat er meer informatie nodig was.

Spahn, die sprak tijdens een bezoek aan het WHO-hoofdkwartier in Genève, kondigde ook een donatie van 260 miljoen euro aan het ACT-Accelerator-programma van de WHO aan, dat ervoor moet zorgen dat de hele wereld, inclusief armere landen, vaccins en tests voor COVID-19 ontvangt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20