Een medewerker van het laboratorium van Wuhan reageert op de beschuldigingen: ‘Hoe kun je iets bewijzen waarvoor geen bewijs is?’

De theorie dat het coronavirus is ontstaan in een laboratorium in Wuhan wint sinds enkele weken opnieuw aan populariteit. Voor één keer stemde een verantwoordelijke van het laboratorium in kwestie ermee in de vragen van de westerse media te beantwoorden.

Sinds enkele weken winnen beweringen dat het Wuhan Institute of Virology en zijn P3-hoogbeveiligde laboratorium het nest van Covid-19 zijn aan populariteit. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan het Amerikaanse standpunt terzake. De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn inlichtingendiensten zelfs opgeroepen ‘hun inspanningen te verdubbelen‘ om de oorsprong van het virus te achterhalen, en betreurt het gebrek aan samenwerking en transparantie van Peking.

In een poging om op de kritiek te reageren, heeft viroloog Shi Zhengli, hoofd van het laboratorium in het oog van de storm, vragen van The New York Times beantwoord.

Een van de beschuldigingen aan het adres van het Wuhan Institute of Virology is dat Chinese wetenschappers er ‘gain-of-function’-onderzoek zouden hebben verricht. Bij dergelijke experimenten wordt de genetische code van een molecule, in dit geval een virus, opzettelijk gewijzigd door de virulentie of overdraagbaarheid van een ziekteverwekker te verhogen, ten einde deze beter te begrijpen. Amerikaanse verkozenen (meestal Republikeinen) hebben deze hypothese op tafel gelegd. De New York Times bevestigde het, onder verwijzing naar een studie uit 2017.

‘Mijn lab heeft nooit experimenten uitgevoerd of meegewerkt aan experimenten met “gain-of-function” die de virulentie van virussen verbeteren’, vertelde Shi Zhengli aan de Amerikaanse krant.

Alle beschuldigingen zouden ongegrond zijn

Op de vraag van de journalist van de New York Times of haar laboratorium vóór de pandemie een stam van het nieuwe coronavirus in zijn bezit had, antwoordde dr. Zhengli ontkennend. De journalist kreeg hetzelfde antwoord met betrekking tot berichten in de Amerikaanse pers dat drie onderzoekers in haar lab in november 2019 in het ziekenhuis werden opgenomen met symptomen die leken op die veroorzaakt door Covid-19.

De viroloog uit Wuhan ontkende vervolgens de hele theorie rond haar lab. ‘Hoe kan ik in hemelsnaam bewijs leveren voor iets waarvoor geen bewijs is?’ zei dr. Zhengli in het interview. ‘Ik weet niet hoe het zover is kunnen komen met de wereld, die constant een onschuldige wetenschapper zwart maakt’, voegde zij eraan toe.

Ook beschuldigingen van een gebrek aan transparantie wees zij van de hand. Voor de viroloog is dit ‘speculatie gebaseerd op wantrouwen’. ‘Ik weet zeker dat ik niets verkeerd heb gedaan. Dus ik heb niets om me zorgen over te maken’, voegde dr. Zhengli eraan toe.

(am)

Lees ook:

Meer