De 7 snelst groeiende Europese steden voor tech- en ingenieursjobs

Uit een recente studie blijkt dat kleinere Europese steden de hoofdsteden inhalen als het gaat om aanwerving van techmensen. De trend, aangewakkerd door de klemtoon op telewerk, heeft de vraag doen rijzen of bedrijven wel in wereldwijde hubs gevestigd moeten zijn.

In het nieuws: Technologie- en innovatiehubs zijn vaak hoofdsteden: Londen, Parijs, Berlijn, Stockholm en Amsterdam staan in de top vijf van Europese steden voor durfkapitaalinvesteringen tussen 2015 en 2020, zo meldt de site Tech Nation. Maar kleinere steden proberen steeds meer techneuten aan te trekken.

 • Het CompTIA Tech Workforce Hiring Trends and Analysis rapport analyseerde bijna 900.000 techbanen van werkgevers in tien Europese markten. Daaruit bleek dat de snelst groeiende steden voor vacatures kleinere locaties zijn, schrijft Business Insider.
 • Veel van de opkomende hotspots liggen in de buurt van hogescholen en universiteiten met een scala aan informatica-opleidingen, zodat steden elk jaar een schat aan nieuw gekwalificeerd talent hebben.
  • Sommige steden hebben ook speciale organisaties die tot taak hebben bedrijven en start-ups te ondersteunen.
 • De vraag naar goed opgeleide softwareontwikkelaars domineert de vacatures in de geanalyseerde landen, wat volgens het rapport wordt aangedreven door bedrijven die herstellen van de pandemie en digitale transformatie blijven nastreven. 
  • Dit markeert een verschuiving in tech-aanwerving, waar “zachte vaardigheden net zo belangrijk zijn als technische vaardigheden”, aldus het rapport.

De onderstaande lijst toont de locaties met de grootste aangroei in tech-jobs:

1. Ave, Portugal

Kasteel van Guimaraes – bron: Unsplash

De economische activiteit van Ave is verspreid over acht gemeenten (onder meer Guimaraes; zie foto). Het project CIM do Ave voert ondersteuningsprogramma’s uit om het ondernemerschap te stimuleren. Het meest recente programma is gericht op de industriële en toeristische sectoren.

 • Verandering in geadverteerde tech-jobs: Stijging van 201 procent
 • Aantal geadverteerde jobs: 424

2. Enschede, Nederland

bron: Unsplash

Enschede is de thuisbasis van de Universiteit Twente, een centrum voor innovatie dat elk jaar zo’n 50 studentenondernemingen ondersteunt en succesvolle startups heeft voortgebracht, zoals de reissite Booking.com.

 • Verandering in geadverteerde tech-jobs: Stijging van 116 procent
 • Aantal geadverteerde jobs: 2.590

3. Tejo, Portugal

Santarém – bron: Unsplash

Hoewel deze intercommunale beter bekend is om zijn wijn, is het de thuisbasis van het bedrijfsinnovatiecentrum Startup Santarém. Het centrum heeft bedrijven voortgebracht zoals ArqueoScallabis, een bedrijf dat zich bezighoudt met archeologie en erfgoedbeheer, en Optimal Satellite, een productontwikkelaar op het gebied van ruimtevaart en transport.

 • Verandering in geadverteerde tech-jobs: Stijging van 74 procent
 • Aantal geadverteerde jobs: 437

4. Plzen, Tsjechië

bron: YouTube

Plzen is de thuisbasis van een groot aantal universiteiten en hogescholen, waaronder de Universiteit van West-Bohemen, die een scala aan programma’s biedt – zoals geomatica, IT en cybernetica – en een speciaal onderzoekscentrum heeft voor nieuwe technologieën. Actijoy, een app voor het bijhouden van de waterinname en activiteit van een hond, is een van de start-ups van Plzen.

 • Verandering in geadverteerde techjobs: Stijging van 64 procent
 • Aantal geadverteerde jobs: 225

5. Milaan, Italië

bron: Unsplash

Amazon, IBM en de Italiaanse beurs hebben kantoren in Milaan, dat bekend staat om zijn handel en financiën, maar ook om zijn design en cultuur. Het investeringsplatform Moneyfarm en het kruideniersbedrijf Macai zijn twee van de bekendste start-ups van de stad.

 • Verandering in geadverteerde tech-jobs: Stijging van 61 procent
 • Aantal geadverteerde jobs: 8.428

6. Constanta, Roemenië

Casino van Constanta – bron: Unsplash

Constanta is een bruisende havenplek die rijk is aan geschiedenis. Het softwarebedrijf Productlead en het softwarebedrijf voor ouderlijk toezicht RoSoft behoren tot de start-ups.

 • Verandering in geadverteerde jobs: Stijging van 54 procent
 • Aantal geadverteerde jobs: 2.000

7. Rome, Italië

bron: Unsplash

Rome is de enige geanalyseerde Europese hoofdstad waar het aantal banen met meer dan 50 procent is gestegen, en dat is geen verrassing: Accenture, Deloitte, KPMG, EY en SAP hebben allemaal een kantoor in de stad. Roma Startup, dat tot taak heeft Rome tot de Italiaanse hub voor het bedrijfsleven te maken, ontdekte dat er 1.439 start-ups, 115 investeerders, 14 accelerators en 172 bedrijven in de stad zijn.

 • Verandering in geadverteerde tech-jobs: Stijging van 51 procent
 • Aantal gepubliceerde jobs: 4.724

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20