‘Digital nomads’: Telewerken vanuit exotische locaties wordt de norm

Volgens privéjetoperator VistaJet wordt het oude model van zakenmensen die snel heen en weer vliegen tussen financiële centra vervangen door ‘overal vandaan werken’. Zo wordt het combineren van werk en vrije tijd steeds meer mainstream, schrijft de Financial Times.

‘Executives zijn door hun bedrijven gevraagd om minder te reizen, bovenop de pandemie-gerelateerde beperkingen, dus dit heeft ertoe geleid dat ze langer op bestemmingen blijven,’ vertelde Matteo Atti van VistaJet vorige maand aan FT. ‘Ze plannen meer en meer vergaderingen in een reis in, en mengen werk en privé-tijd. Overal vandaan werken is de trend.’

Het profiel van mensen die naar verre werkplekken trekken, lijkt ook te veranderen. ‘Toen we begonnen, kregen we alleen mensen uit de tech-industrie’, zei woonwerkexpert Emmanuel Guisset. 

Voor het eerst ook bankiers

Guisset is de stichter van een communitywebsite voor werkgerichte ‘co-living’ ruimtes, Outsite genaamd. Deze biedt zes locaties in de VS aan en 12 locaties op andere stekken, gaande van Lissabon tot Tulum en de nieuwste digitale nomaden hotspot Santa Teresa, in Costa Rica. 

‘De praktijk heeft zich verspreid naar creatieven en consultants, en nu meer bedrijfstypes met gezinnen. We hebben ook voor het eerst bankiers ontvangen tijdens Covid.’

De Belgische Guisset, die Outsite in 2015 oprichtte, zegt dat de vraag dit jaar explosief is gestegen. ‘We hebben moeite om aan de vraag te voldoen op locaties als Oahu en Santa Teresa, en de uitdaging is dat we niet snel genoeg nieuwe accommodaties kunnen vinden.’

Zelfs de hotelgroepen die gastheer waren van de middenkaderconferenties die de ruggengraat vormden van de traditionele zakenreizen, erkennen de trend. In maart kondigde Marriott aan 17 nieuwe accommodaties aan te bieden voor lang verblijf. Deze zaten binnen de merken Element Hotels, Residence Inn by Marriott en TownePlace Suites en waren allemaal voorzien van keukens en woonruimtes. 

‘Locatie-onafhankelijk’

‘Er bestaan genoeg tenenkrommende termen voor degenen die niet graag in hun werkende leven gebonden zijn aan een plaats,’ schrijft de FT-columnist. ‘De millennials met veel hashtags die naar Canggu of Chiang Mai trekken, worden vaak digitale nomaden of zelfs techno-zigeuners genoemd, terwijl de meer nuchtere mensen het liever hebben over locatie-onafhankelijk.’

Vorig jaar noemden 10,9 miljoen Amerikanen zichzelf een digitale nomade, een stijging van 49 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van MBO Partners, een bedrijf dat software voor bedrijven levert. 

Upwork, een digitaal platform voor freelancers, beweert dat het aantal Amerikaanse telewerkers zal groeien tot 36,2 miljoen in 2025. 

Hoofdbrekens

Het gaat niet allemaal van een leien dakje. Zo liet Jason Guggenheim, werk-en-reisonderzoeker bij de Boston Consultancy Group,  dat deze langere verblijven ‘in de marge’ van de zakenreissector zullen blijven. Deze zal volgens hem waarschijnlijk pas in 2023 terugkeren naar het niveau van 2019. 

Er zijn ook hoofdbrekens voor HR-afdelingen die proberen om te gaan met werknemers op afstand in landen met verschillende belastingwetten. Terwijl conventionele freelance digitale nomaden met relatief gemak kunnen verhuizen, hebben banken zoals Citigroup en Credit Suisse werknemers gevraagd om terug te keren van overzeese vakantieverblijven om fiscale redenen.

Welk bedrijfsbeleid echter ook de doorslag zal geven, er bestaat weinig twijfel over dat ‘een groeiende groep van steeds meer ongebonden werknemers zowel werk als reizen zal veranderen’.

Meer