Alles komt terug, zo ook het plafond op de gasprijzen, dat maandenlang de gesprekken over energie op Europees niveau leek te beheersen. Nu lijkt men er toch uit te raken: de Europese Commissie heeft een mechanisme klaar, voor als de prijzen nog eens zouden pieken. Voor Nederland en Duitsland, die geen plafond wilden, is het dan toch slikken. Zij hebben immers niet genoeg stemmen om het tegen te houden, eens een voorstel ter stemming ligt.
Zo trekt een groep van ondertussen 15 landen, waarbij België een van de cheerleaders was, toch uiteindelijk aan het langste eind. Voor volgende week donderdag, wanneer de Europese ministers van Energie weer samenkomen, zouden er echte wetteksten klaarliggen, die het voorstel dan eindelijk concreet maken. De Commissie worstelde maandenlang met haar positie, waarbij voorzitter Ursula von der Leyen zichtbaar moeilijk loskwam van haar thuisland Duitsland, dat haast als enige de zaak blokkeerde.
In eigen land liep minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) behoorlijk wat schade op, toen ze in september veel te voorbarig al een akkoord over dat plafond aankondigde, waarna bleek dat er van zo’n akkoord geen sprake was.
Ook nu blijven er losse eindjes over: met name de vraag vanaf wanneer dat plafond dan in werking zou treden. België pleit voor een prijs vanaf 150 euro per megawattuur, maar voor anderen kan het veel hoger.
En er is nog een andere adder onder het gras: Nederland en Duitsland blijven schermen met het argument van de bevoorradingszekerheid. En de Commissie zou, om hen te paaien, dus een mechanisme inbouwen dat zo’n plafond zou geschorst worden, als die bevoorradingszekerheid in het gedrang komt. Dat holt natuurlijk heel het mechanisme dan langs binnen uit.