Daimler veroordeeld wegens ongeoorloofd gebruik Nokia-technologie

De Duitse autobouwer Daimler heeft bij de productie van een aantal modellen van dochtermerk Mercedes-Benz zonder toestemming een beschermde mobiele technologie van het Finse netwerkbedrijf Nokia gebruikt. Dat heeft een rechtbank in de Duitse stad Mannheim geoordeeld.

Nokia had bij de rechtbank tegen het gebruik van zijn technologie door Daimler klacht neergelegd. Door de uitspraak zou Nokia mogelijk kunnen eisen dat de betrokken modellen van Mercedes-Benz niet langer in Duitsland op de markt zouden worden gebracht. Daimler heeft echter aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

E-connectiviteit

De rechter besliste dat Daimler in de toekomst van de gecontesteerde technologie geen gebruik meer mag maken. Ook moet de Duitse autobouwer aan Nokia een schadevergoeding betalen. Met die uitspraak heeft Nokia in de patentoorlog met Daimler een veldslag gewonnen.

Dit betekent echter niet het einde van de strijd, want de Duitse constructeur liet al onmiddellijk weten tegen de beslissing van de rechter beroep aan te tekenen. Voor andere Duitse rechtbanken lopen tussen beide bedrijven bovendien nog een aantal juridische conflicten rond patenten.

Nokia wil dat Daimler aan het Finse bedrijf een vergoeding betaalt voor elke wagen die met de geviseerde technologie is uitgerust. Een dergelijk systeem zou volgens Daimler echter onrechtvaardig duur worden. De betrokken technologie is cruciaal voor de e-connectiviteit die de autobouwers in hun nieuwe generatie wagens willen inbouwen.

De rechtszaak wordt door partijen uit beide sectoren van nabij gevolgd. Het uiteindelijke vonnis kan immers een grote impact hebben op de toekomstige relatie tussen de traditionele autobouwers en de technologiebedrijven die in hun markt hun opwachting maken.

Europese Commissie

Daimler is van mening dat Nokia misbruik probeert te maken zijn van zijn sterke marktpositie. De Duitse autobouwer wil het dossier dan ook voorleggen aan de Europese Commissie. Daimler krijgt daarbij tevens de steun van toeleveranciers zoals Bosch en Continental, die de technologie eveneens in hun producten integreren.

Waarnemers zeggen alvast niet te verwachten dat de productie of verkoop van de gecontesteerde modellen van Daimler zal worden gestopt. Indien Nokia een verkoopverbod wil afdwingen, moet een nieuwe juridische procedure worden opgestart. Bovendien wordt het Finse bedrijf daarbij verplicht een garantie van 7 miljard euro te verstrekken.

Dat bedrag werd vastgelegd als onderpand voor een eventuele schade die Daimler door het proces zou kunnen lijden. Die garantie moet kunnen worden aangesproken wanneer de productie zou zijn onderbroken en een hogere rechtbank alsnog zou beslissen dat het verkoopverbod toch geen legale basis heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20