Daimler raakt niet aan investeringen in elektrische mobiliteit

De Duitse autobouwer Daimler zal blijven vasthouden aan zijn geplande investeringen in elektrische wagens en digitale technologieën. Dat heeft Ola Källenius, topman van Daimler, bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het concern gezegd.

Källenius erkent dat de coronacrisis ook bij Daimler tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een zware impact heeft gehad op de prestaties, maar dat mag volgens hem geen aanleiding zijn om aan toekomstvisies te tornen.

Geleidelijke heropstart

Daimler boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 37,2 miljard euro, tegenover 39,7 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 2,1 miljard euro tot 168 miljoen euro terug.

Net zoals de andere autobouwers heeft ook Daimler de productie door de uitbraak van de coronapandemie grotendeels moeten stilleggen. Inmiddels is het concern begonnen met een geleidelijke heropstart van de productie.

‘Tegelijkertijd zet Daimler zijn investeringen in belangrijke technologieën – zoals elektrische aandrijving en digitale toepassingen – verder,’ aldus de topman. ‘Op dit vlak zal het bedrijf geen toegevingen doen.’

Het Duitse autoconcern verkocht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar in totaal 644.300 auto’s. Die verkoop omvat zowel personenwagens als commerciële voertuigen. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar viel die verkoop met 17 procent terug.

Verlies

Daimler zegt ervoor te vrezen dat de situatie tijdens het tweede kwartaal nog zal verslechteren. Dat zal het bedrijf naar eigen zeggen wellicht een operationeel verlies opleveren. Källenius voegt eraan toe niet te verwachten dat alle verliezen door de coronacrisis nog tegen het einde van dit jaar volledig gecompenseerd zullen kunnen worden.

Källenius zegt wel dat de nodige maatregelen zijn genomen om de impact van de crisis te verminderen en de financiële flexibiliteit te versterken. Onder meer werd beslist om de investeringen in infrastructuur en uitrusting terug te schroeven.

Ook de budgetten voor onderzoek en ontwikkeling zijn verlaagd. ‘Investeringen die nodig zijn om de toekomst van de onderneming te blijven garanderen, zullen echter gehandhaafd blijven,’ aldus de topman.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20