Van de maaltijdcheque over de dienstencheque en de ecocheque tot de mazoutcheque en de coronacheque: de wildgroei aan papieren of digitale cheques is niet bij te houden. In een poging om het loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers te redden, stelt de regering-De Croo weer een variant van de consumptiecheque voor, de “koopkrachtpremie”.
Cheque of premie? In de officiële communicatie van de premier valt het woord “cheque” niet. De Croo spreekt liever van een “koopkrachtpremie” die werkgevers kunnen uitkeren aan hun personeel.
- Maar hij bevestigt wel dat die nieuwe premie die werkgevers kunnen uitkeren aan hun personeel vergelijkbaar zal zijn met de coronapremie. Die nam niet de vorm aan van cash geld, maar van consumptiecheques waarmee je in de winkel kunt betalen.
- De vakbond ACV en andere sociale partners bevestigen dat ook de nieuwe koopkrachtpremie eigenlijk zo’n consumptiecheque is.
- De bedoeling is dus dat ontvanger er aankopen (voeding of niet-voeding) mee gaat doen. Aangezien het niet om cash gaat, kan je met de premie dus niet investeren of beleggen.
500 of 750 euro?
In het voorstel van de regering bedraagt de eenmalige koopkrachtpremie maximaal 500 euro voor bedrijven met goede resultaten. Maar bedrijven die “een uitzonderlijk hoge winst hebben behaald”, mogen tot 750 euro per werknemer gaan. De bonden en werkgevers in de betrokken sector of onderneming moeten wel steeds hun zegen geven.
Drie fiscale kenmerken:
- Voor de werknemer zijn consumptiecheques belastingvrij.
- Voor de werkgever zijn ze volledig fiscaal aftrekbaar.
- Het bedrijf dient wel een verlaagde sociale zekerheidsbijdrage van 16,5 procent op het bedrag te betalen.
De reacties
Werkgeverskoepels zeggen nee:
- “Premies bovenop de index zijn onaanvaardbaar voor Vlaamse bedrijven”, reageert werkgeverskoepel Voka. “Een extra premie tot 750 euro toekennen, is voor de meeste ondernemingen onbetaalbaar. En ook voor wie het wel zou kunnen betalen, is een premie zeer onverstandig. We prijzen onze werknemers en bedrijven uit de internationale markt.”
- De winkelfederatie Comeos vreest dat 500 euro een streefdoel wordt voor de vakbonden in alle bedrijven en sectoren. “Met de vorige consumptiecheque hebben we gezien dat, hoewel slechts 10 procent van de bedrijven het goed deden, uiteindelijk de helft van de werknemers toch een consumptiecheque ontvangen heeft.”
Maar Fernand Huts zegt ja: Katoen Natie en Indaver, bedrijven van de Antwerpse ondernemer Fernand Huts, hebben meteen beslist om de premie van 750 euro uit te keren aan circa 7.000 werknemers. Van zodra dat mogelijk is gemaakt door de regering en de sociale partners, maken zijn bedrijven er werk van, zo kondigt Huts aan in een persbericht. Hij pleitte in krantenadvertenties eerder al voor de invoering van “energiecheques”.
En de vakbonden? ACV-voorzitter Marc Leemans noemt op Twitter de nieuwe consumptiecheque “welgekomen” en voegt eraan toe dat dit bewijst dat “de onwerkbare loonwet op haar eigen grenzen stoot”.
(as)