Een op de drie werknemers kreeg coronapremie van gemiddeld 315 euro

Half januari had al één op drie (31 procent) van de Belgische werknemers een coronapremie ontvangen, becijferde hr-dienstverlener Securex.

Het gaat om een maatregel van de federale overheid. Bedrijven die tijdens de coronacrisis goede resultaten hebben behaald kunnen op een fiscaal voordelige manier hun werknemers een eenmalig extraatje gunnen, van maximaal 500 euro. De premie wordt uitbetaald in elektronische consumptiecheques die vrij te besteden zijn.

Aanvankelijk leek het erop dat veel bedrijven niet happig waren om de bonus uit te delen, maar de jongste cijfers wijzen toch op een ruime toekenning. Dat heeft onder meer te maken met akkoorden op sectorniveau.

Verschillen per sector

Voor sommige sectoren, zoals de bouw, chemie en schoonmaak, is het bij sectorakkoord verplicht om een coronapremie uit te betalen. Vaak werd bovendien een minimumbedrag afgesproken, stipt Securex aan. Door deze akkoorden zal ruim een vierde (25,2 procent) van alle Belgische werknemers in elk geval een coronapremie ontvangen voor eind maart.

Waar geen sectorakkoord afgesloten werd, worden de bonussen vaak maar in beperkte mate gegeven. In de sectoren non-profit, kappers, horeca, interim en de kunstensector ontving slechts 5 procent van de werknemers een coronapremie. Het ging gemiddeld om 243 euro, wat beduidend lager is dan het algemene gemiddelde van 315 euro.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.