Covid-19: India meldt hoogste dodental in een dag, verpulvert tragisch wereldrecord VS

Het Zuid-Aziatische land meldt 4.529 doden in de afgelopen 24 uur, hoger dan het vorige hoogste aantal; op 12 januari in de Verenigde Staten (toen waren dat er 4.475).

  • Het was de negende keer deze maand dat India meer dan 4.000 sterfgevallen op één dag liet noteren.
  • Het land heeft tot nu toe meer dan 25 miljoen gevallen en meer dan 283.000 sterfgevallen gemeld.
    • Maar deskundigen suggereren dat de cijfers de werkelijke tol onderschatten omdat er op sommige plaatsen slechts beperkt wordt getest. Dit is vooral het geval in rurale gebieden, waar het aantal gevallen momenteel sterk toeneemt.
  • Volgens overheidsgegevens werd de afgelopen zeven dagen dagelijks tussen 1,5 en 2 miljoen monsters getest.
  • Het percentage positieve testresultaten is echter gedaald van 19,45 procent afgelopen donderdag tot 13,31 procent op woensdag om 8 uur plaatselijke tijd.

Lichtpuntje

De exponentiële curve lag in India hoger dan in andere landen deze pandemie. Daardoor werd de gezondheidszorg van het land overspoeld, moesten ziekenhuizen patiënten weigeren en was er een tekort aan bedden, zuurstof en Covid-19-medicijnen.

Het enige lichtpuntje voor het land is dat de golf van nieuwe gevallen van het coronavirus voorlopig zijn hoogtepunt lijkt te hebben bereikt. Het aantal nieuwe gevallen per dag is gedaald tot onder de 300.000 op verschillende recente dagen na recordhoogtes van meer dan 400.000 eind april en begin mei.

‘Het aantal dagelijkse infecties bereikte 12 dagen geleden zijn hoogtepunt. Sindsdien is het aantal gevallen gedaald. Het is waarschijnlijk dat het aantal sterfgevallen zal beginnen te dalen aangezien de sterftecurve normaal een vertraging van twee weken heeft’, liet T. Jacob John optekenen in de WSJ. Hij is een gepensioneerd professor in de virologie aan het Christian Medical College in de zuidelijke stad Vellore.

Voorlopig lijkt het ergste voorbij te zijn in het zwaar getroffen New Delhi en Uttar Pradesh. In beide staten is het aantal ziekte- en sterfgevallen de afgelopen week gedaald. De staten Maharashtra, West-Bengalen, Karnataka en Tamil Nadu leveren de grootste bijdrage aan het stijgende dodental. Enkele kleinere staten, zoals Uttarakhand in het noorden en Goa in het zuiden, melden ook een toename van het aantal nieuwe sterfgevallen.

Modi

Tijdens een vergadering met ambtenaren uit het hele land op dinsdag zei premier Narendra Modi dat de regering zich moest concentreren op het indammen van de virusverspreiding naar het platteland en ontoegankelijke gebieden. ‘Op dit moment neemt het aantal coronabesmettingen in veel staten af, en in verschillende staten toe. Er is behoefte aan meer waakzaamheid met het oog op afnemende besmettingen’, zei hij.

Modi’s goedkeuringspercentage stond, volgens databedrijf Morning Consult, op 63 procent vorige week. Dit zijn de laagste ratings voor de leider sinds het Amerikaanse bedrijf begon met het bijhouden van zijn populariteit in augustus 2019.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20