India breekt voor tweede dag op rij het wereldrecord van meeste nieuwe coronabesmettingen: 330.000 gevallen in 24 uur tijd

Het aantal coronabesmettingen in India blijft hoog oplopen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er de afgelopen 24 uur 330.000 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen. India breekt daarmee voor de tweede dag op rij het wereldwijde record van de meeste nieuwe coronabesmettingen.

India heeft in totaal al 16 miljoen coronabesmettingen geteld sinds de start van de gezondheidscrisis. Ook het aantal sterfgevallen zit op een recordkoers in India. ‘De afgelopen 24 uur zijn er 2.263 stergevallen bijgekomen’, liet het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weten. Het totale aantal Indische sterfgevallen ten gevolge van corona bedraagt op dit moment 186.920.

Druk op ziekenhuizen neemt toe

Doordat er dagelijks honderdduizenden nieuwe besmettingen bijkomen, neemt de druk op de ziekenhuizen toe. Verschillende functionarissen uit het noorden en het westen van India waarschuwen dat de meeste ziekenhuizen volzet zijn en dat ze bijna geen zuurstof meer hebben om aan de patiënten toe te dienen. In maar liefst zes ziekenhuizen in New Delhi was gisteravond de zuurstofvoorraad volledig uitgeput. Ook antivirale medicijnen raken uitgeput.

‘Het is grimmig. Het is ernstig … er is een extreem tekort aan bedden op de dienst intensieve zorgen’, liet S. Singh Deo, de minister van Volksgezondheid van de deelstaat Chhattisgarh, vrijdag weten in een reactie aan het persagentschap Reuters. ‘We moeten heel voorzichtig zijn in de plattelandsgebieden. Als het virus zich daar verspreidt, dan zal het uit de hand lopen.’

Zuurstoftoevoer vergroten

Premier Narendra Modi, wiens regering is bekritiseerd omdat ze de coronamaatregelen te snel heeft versoepeld, had een ontmoeting met de ministers-presidenten van de zwaarst getroffen staten. Hij zei achteraf dat de regering een ‘voortdurende inspanning’ levert om de zuurstoftoevoer te vergroten. De premier heeft ook aan de deelstaten gevraagd om zoveel mogelijk samen te werken en te stoppen met hamsteren en zwarthandel.

‘Elke staat moet ervoor zorgen dat geen enkele zuurstoftanker, ongeacht voor welke staat die bedoeld is, wordt tegengehouden of ergens strandt’, klonk het in een persmededeling. Sommige deelstaten worden er namelijk van beschuldigd zuurstoftankers te verhinderen om naburige staten te bereiken.

De stijging van het aantal besmettingen is hoe dan ook frappant te noemen nadat het aantal infecties in het land eerder dit jaar tot onder de 10.000 was gezakt. Experts zeggen dat gedragsveranderingen en de invloed van nieuwe varianten hebben geleid tot een vloedgolf van nieuwe besmettingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.