‘Indiase variant is van wereldwijde zorg’, zegt WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Indiase coronavirusvariant die vorig jaar voor het eerst werd aangetroffen, geclassificeerd als een ‘variant van wereldwijde zorg’. Dat deelde de organisatie maandag mee in een persconferentie.

De Indiase variant wordt bestudeerd om na te gaan of zij verantwoordelijk is voor een dodelijke golf in India, die momenteel ziekenhuizen en crematoria overspoelt. Volgens de WHO blijkt uit voorlopige studies dat de Indiase coronavirusvariant, oftewel de B.1.617-mutatie, zich gemakkelijker verspreidt dan andere varianten en verder moet worden onderzocht.

De variant heeft zich al over meer dan dertig landen verspreid en geeft ‘aanleiding tot bezorgdheid’, aldus de WHO.

Landelijke gebieden

Een mutatie wordt door de WHO van een ‘variant van belang’ tot een ‘variant die aanleiding geeft tot bezorgdheid’ verheven wanneer blijkt dat zij aan ten minste een van de volgende criteria voldoet: gemakkelijke overdracht, ernstigere ziekte, verminderde neutralisatie door antilichamen of verminderde effectiviteit van behandeling en vaccins.

Het aantal dagelijkse besmettingen en sterfgevallen in India blijft hoog. Ondanks een daling van het aantal nieuwe besmettingen in belangrijke steden als Mumbai en Delhi, lijkt een nieuwe golf van besmettingen aan te slaan in meer landelijke gebieden die moeilijker te controleren zijn.

Het land meldde dinsdag 3,876 Covid-19-sterfgevallen, waarmee het officiële aantal op 249.992 komt. Deskundigen zeggen dat de werkelijke cijfers veel hoger zouden kunnen liggen dan gemeld.

Indiase variant in België

België blijft niet gespaard van besmettingen met de Indiase variant. Vorig weekend werden er vijf besmettingen vastgesteld in een woonzorgcentrum in Antwerpen. Sindsdien zijn er in België nog minstens negentien mensen met de variant besmet geraakt, zegt Johan Neyts, viroloog aan het Rega Instutuur in Leuven maandag op Radio 1.

De besmettingsgevallen kwamen allemaal van patiënten in Antwerpen en Brussel, en ongeveer de helft van hen kan in verband worden gebracht met reizen naar dat land. ‘Dat wijst erop dat de variant al in ons land circuleert, zij het in beperkte mate’, zei Neyts.

(NS)

Meer