WHO keurt het Chinese Sinopharm-vaccin goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag het Covid-19-vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm goedgekeurd voor gebruik in noodsituaties. Dat meldt persagentschap Reuters.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zei dat het afzonderlijke Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) had aanbevolen dat volwassenen boven de 18 twee doses van het Sinopharm-vaccin kunnen krijgen om ingeënt te zijn tegen Covid-19.

79 procent

‘Op basis van al het beschikbare bewijsmateriaal beveelt de WHO het vaccin aan voor volwassenen van 18 jaar en ouder, in een schema met twee doses met een tussenpoos van drie tot vier weken’, zei de WHO in een verklaring.

Het vaccin, ontwikkeld door het Beijing Biological Products Institute, een eenheid van Sinopharm-dochter China National Biotec Group, heeft een geschatte werkzaamheid van 79 procent voor alle leeftijdsgroepen, aldus de WHO.

Toch blijken daar geen duidelijke bewijzen voor te zijn. ‘De informatie die we hebben voor mensen boven de 60 is nog steeds erg schaars’, zei Alejandro Craviato, voorzitter van het SAGE-panel. ‘Er is geen reden om te denken dat het vaccin zich anders zou gedragen in deze oudere leeftijdsgroep.’

Noodtoestemming

Het is de eerste keer dat de WHO een niet-westers vaccin steunt. Deze goedkeuring maakt het ook mogelijk het product op te nemen in COVAX, een wereldwijd programma – getroffen door bevoorradingsproblemen – om vooral arme landen van vaccins te voorzien.

De WHO had al eerder noodtoestemming verleend voor Covid-19-vaccins die zijn ontwikkeld door Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson en, vorige week, Moderna.

Honderden miljoenen doses

Sinopharm heeft al meer dan 200 miljoen doses van zijn Covidvaccin in binnen- en buitenland geleverd. Sinovac, een andere Chinese vaccingigant, heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen doses van zijn shot verscheept, ook in eigen land.

De vaccins van beide bedrijven zijn geëxporteerd naar vele landen, met name in Latijns-Amerika, Azië en Afrika, waarvan vele moeite hebben gehad om zich te bevoorraden met vaccins die in het Westen zijn ontwikkeld.

Meer