23 landen en de WHO steunen pandemieverdrag voor toekomstige noodsituaties

Leiders van 23 landen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben dinsdag hun steun uitgesproken voor een idee om een internationaal pandemieverdrag tot stand te brengen. Dat idee kwam in november al ter sprake, bij monde van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

‘We zien in dat het (…) van cruciaal belang is sneller en meer gecoördineerd te kunnen optreden, ervoor te zorgen dat medische uitrusting beschikbaar is en zeer snel informatie met elkaar uit te wisselen om onze burgers zo goed mogelijk te beschermen’, zei Michel in november tijdens een G20-top in Parijs.

Alarmsystemen

23 wereldleiders en de directeur-generaal van de WHO hebben nu samen met Michel, een opiniestuk ondertekend waarin wordt gepleit voor een ‘regering en samenleving omvattende aanpak’ van toekomstige gezondheidscrises.

‘Er zullen nog andere pandemieën en andere ernstige noodsituaties op gezondheidsgebied komen. Geen enkele regering of multilaterale organisatie kan deze dreiging alleen het hoofd bieden’, schrijven de leiders in een gezamenlijk opinieartikel.

De leiders willen een ‘internationale samenwerking ter verbetering van bijvoorbeeld alarmeringssystemen, uitwisseling van gegevens en onderzoek, en de lokale, regionale en wereldwijde productie en distributie van medische en volksgezondheidsmaatregelen, zoals vaccins, geneesmiddelen, diagnostica en persoonlijke beschermingsmiddelen.’

Egoïstisch

De Britse premier Boris Johnson, wiens regering in de clinch ligt met de EU over de toegang tot beperkte vaccinvoorraden, is een van de ondertekenaars. Michel vroeg Johnson onlangs om gegevens bekend te maken over de internationale export van vaccindoses door Britse fabrikanten. Michel beschuldigde Londen ervan egoïstisch te zijn en doses voor zijn eigen burgers te hamsteren.

Andere leiders die mee het artikel ondertekenden, waren onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

Lees ook: WHO: ‘Onrealistisch om te denken dat pandemie dit jaar voorbij zal zijn’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20