Coronapaniek bij oliekartel OPEC

De OPEC+-groep heeft een crisisvergadering bij elkaar geroepen. In de oliesector is er sinds maandag namelijk sprake van een pessimistische berenmarkt, omdat beleggers de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus vrezen.

Steeds meer landen/luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar China, Chinese winkels, fabrieken en casino’s houden de de deuren gesloten. Volledige steden worden onder een stolp gezet. Oliehandelaars lijken te beseffen dat de uitbraak van het coronavirus de vraag van ’s werelds grootste importeur van ruwe olie sterk zal dempen.

Berenmarkt

Door dat besef kost een vat olie op de internationale markt nog slechts 51 dollar. De prijs daalde in januari met meer dan 20 procent. Dat betekent dat de oliemarkt nu officieel een zogenaamde berenmarkt is. Die term wordt gebruikt om een markt aan te duiden waar angst en pessimisme de prijzen in elkaar doen storten. We spreken van een berenmarkt vanaf een prijsdaling van 20 procent of meer over een periode van twee maanden.

Daarom is het dinsdag en woensdag crisisvergadering in Wenen. Experts van de zogenaamde OPEC+-groep komen samen in het hoofdkwartier om de gepaste reactie te bespreken. Die groep omvat het kartel van olie-exporterende landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, en wordt aangevuld met bondgenoten zoals Rusland en Mexico.

Waarschijnlijk zal beslist worden om minder vaten per dag te produceren, om zo de prijs opnieuw naar omhoog te krijgen. Welingelichte bronnen spreken van een productievermindering van 500.000 vaten per dag. Ter vergelijking, dat is ongeveer de helft van wat ons land dagelijks importeert.

Onenigheid bij OPEC+

Zoals wel vaker het geval is bij de diverse OPEC+-groep, zal het niet meevallen om iedereen mee aan boord te krijgen. Sommige leden twijfelden of ‘slechts’ 500.000 vaten minder voldoende is om de prijs op te krikken. Anderen, waaronder Rusland, lieten weten dat ze liever zouden afwachten om te zien wat de invloed van het coronavirus op de Chinese vraag is op een langere termijn.

Gisteren kenden de Chinese beurzen een rampzalige opening na de Chinese nieuwjaarsvakantie. De beurs van Shanghai opende maandag 9 procent lager dan hij een week geleden geëindigd was.

Meer