Coronacijfers: Aantal nieuwe besmettingen daalt voor eerste keer in twee weken

Na enkele dagen waarop het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalde, maar het aantal besmettingen bleef toenemen, is er nu ook daar een lichte daling te zien. Daardoor nemen alle coronacijfers in ons land nu opnieuw af.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat opnieuw alle cijfers daling. Gisteren was er nog een stijging te zien bij het aantal nieuwe besmettingen per dag, maar ook daar kunnen we nu spreken van een lichte daling.

Gemiddeld 2.018 nieuwe besmettingen per dag (-2 procent)

In de week van 9 tot en met 15 januari werden dagelijks gemiddeld 2.017,7 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 2 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. Gisteren ging het hier nog om een stijging met 9 procent. Afgelopen weekend steeg dit cijfer nog met 11 (zaterdag) en 17 procent (zondag). In totaal raakten in ons land al 679.771 mensen besmet met het coronavirus.

In de week van 9 tot en met 15 januari werden er dagelijks gemiddeld 44.700 tests afgenomen. Dat is een stijging met 11 procent vergeleken bij een week eerder. Die stijging hangt samen met de nieuwe regels voor terugkerende reizigers. Sinds kort moeten alle reizigers die terugkeren vanuit een rode zone zich namelijk verplicht twee keer laten testen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt nog steeds licht af. Deze ligt nu op 5,1 procent en ligt zo 0,4 procent lager dan een week geleden. Daarmee komt ons land heel dicht bij de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 116 ziekenhuisopnames per dag (-9 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames is wel nog steeds aan het dalen. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 115,9 per dag, goed voor een daling met 9 procent. 

In totaal lagen er gisteren 1.974 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 4 procent meer dan een dag eerder. Daarvan liggen 369 op de afdelingen intensieve zorgen. Ook dat is een stijging met 1 procent vergeleken bij een dag eerder. 193 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 50 overlijdens per dag (-8 procent)

Tussen 9 en 15 januari stierven elke dag gemiddeld 50,3 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook dat is een daling met 7,9 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 20.435 mensen overleden aan Covid-19.

Vaccinatie

Op dit moment zijn er in ons land al 100.443 personen voor de eerste keer ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat daarbij om de eerste fase van de inentingen die plaatsvinden bij de bewoners en het personeel van woonzorgcentra.

In verhouding is op dit moment 1,09 procent van de Belgische bevolking ouder dan 18 jaar gedeeltelijk ingeënt tegen het coronavirus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20