Corona nog jaren onder ons? Herbesmettingen in Hongkong, België en Nederland

Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong (HKU) hebben bewijs dat een man uit Hongkong voor de tweede keer is besmet met Covid-19. Het gaat om het eerste bewezen geval van dubbele besmetting wereldwijd. Mutatie betekent dat het virus steeds moeilijker zal worden geneutraliseerd door een eventueel vaccin en mogelijk nog jaren onder ons blijft.

De 33-jarige IT-medewerker genas van Covid-19 in april en werd uit het ziekenhuis ontslagen. Maar hij testte opnieuw positief op het virus nadat hij eerder deze maand uit Spanje was teruggekeerd. 

Duidelijk verschillend

Medisch personeel twijfelde in eerste instantie of de man een ‘blijvende drager’ van het virus van zijn vorige infectie was. Maar het onderzoeksteam van de HKU zei dat de virusstammen die de man in april en augustus had opgelopen ‘duidelijk verschillend’ waren. Hun studie is ondertussen aanvaard door het vakblad Clinical Infectious Diseases Journal.

‘Velen denken dat genezen Covid-19 patiënten immuun zijn voor  herinfectie. Maar nu is er dus bewijs dat antilichamen na een paar maanden bij sommige patiënten al afnemen’, aldus de onderzoekers. 

‘Onze bevindingen geven aan dat de SARS-CoV-2 kan blijven bestaan in de globale bevolking. Net zoals dat het geval is voor andere aan menselijke coronavirussen. Zelfs nadat patiënten immuniteit hebben verworven via natuurlijke infectie.’ 

Daarom moeten ook patiënten die hersteld zijn van Covid-19 maskers blijven dragen en afstand houden.

‘Aangezien de immuniteit na natuurlijke infectie vermindert of verdwijnt, moet vaccinatie ook worden overwogen voor degenen die al geïnfecteerd zijn geweest,’ besluiten de onderzoekers.

Corona nog jaren onder ons?

Mutatie betekent dat het virus steeds moeilijker zal worden geneutraliseerd door een eventueel vaccin. Zodus blijft het mogelijk nog jaren onder ons. Ook in Nederland en België zijn ondertussen herbesmettingen vastgesteld bij coronapatiënten.

‘Dat nu na enkele maanden iemand al opnieuw ziek kan worden, heeft ook mogelijke gevolgen voor een vaccin. Je hoopt bij een vaccin dat je toch minstens voor een jaar beschermd bent’, zei viroloog Marc Van Ranst, die te gast was bij Terzake. ‘We hadden liever gehad dat de tijd tussen twee infecties langer was geweest.’

WHO: nog twee jaar

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus,  zei het voorbije weekeinde in Genève te hopen dat de coronaviruspandemie over minder dan twee jaar voorbij is. Hij vergeleek Covid-19 met de Spaanse griep in 1918. Ook die werd pas na twee jaar overwonnen.

‘Het virus verspreidt zich sneller omdat de wereld meer geconnecteerd is, maar we hebben ook veel betere technologie dan 100 jaar geleden’, zei de WHO-baas.

Prof. Mark Walport van de Scientific Advisory Group for Emergencies in het Verenigd Koninkrijk, zei zaterdag dat Covid-19 ‘voor altijd bij ons zal blijven in een of andere vorm’. ‘Dus, een beetje zoals bij griep, zullen mensen met regelmatige tussenpozen opnieuw moeten worden gevaccineerd’, zei hij tegen de BBC.

Meer