Wereldwijde luchtvaartsector geeft duidelijk teken van herstel

Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd hebben tijdens de eerste helft van dit jaar een gezamenlijke omzet van 289 miljard dollar laten optekenen. Daarmee kon een stijging met 70 procent worden geregistreerd tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Cirium, gebaseerd op de resultaten van meer dan honderd luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld.

“De luchtvaartsector beleeft een opmerkelijke periode”, stippen de onderzoekers aan. “De maatschappijen maakten tijdens de eerste helft van dit jaar een wereldwijd verlies van bijna 15 miljard dollar, maar toch wordt er gewag gemaakt van tekenen van herstel. Vorig jaar was er tijdens dezelfde periode immers nog sprake van een negatief resultaat van meer dan 30 miljard dollar.”

“Twee jaar geleden leverden de eerste zes maanden van het jaar zelfs een verlies van bijna 70 miljard dollar op. Voor de uitbraak van de coronapandemie werd echter een positief resultaat van meer dan 10 miljard dollar gemeld.

Noord-Amerika

“De inkomsten van de sector neigen opnieuw geleidelijk naar de records van drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, werden gerealiseerd”, werpt Cirium op. “Bijna de helft van de omzet werd aangebracht door Noord-Amerikaanse maatschappijen.”

“De Noord-Amerikaanse maatschappijen lieten zelfs een stijging met 5 procent optekenen tegenover de niveaus van drie jaar geleden. Bovendien konden deze carriers ook opnieuw een bescheiden operationele winst laten noteren.”

“Er is een duidelijke verbetering merkbaar in de inkomsten van de luchtvaartindustrie”, voert Cirium aan. “De eerste helft van vorig jaar werd een omzet van 170 miljard dollar gemeld. Ook twee jaar geleden leverden de eerste zes maanden 173 miljard dollar inkomsten op. Drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, leverden de eerste zes maanden echter nog wel een omzet van 348 miljard dollar op.”

Het gezamenlijke bedrijfsresultaat vertoonde een verlies van 13,7 miljard dollar, maar de twee voorbije jaren diende tijdens de eerste zes maanden een tekort van achtereenvolgens 56,6 miljard dollar en 27,7 miljard dollar worden ingeschreven. Voor de uitbraak van de coronapandemie was er over diezelfde periode echter nog een winst van 18,7 miljard dollar geregistreerd.

Fedex

Uit het rapport blijkt nog dat de Amerikaanse maatschappij Delta Air Lines tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de grootste omzet boekte. De inkomsten van het bedrijf stegen tegenover dezelfde periode vorig jaar met 105 procent tot ruim 23,17 miljard dollar.

Dat cijfer lag ook 1 procent hoger dan drie jaar geleden, voor het uitbreken van de coronacrisis. Delta boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een bedrijfsresultaat van 736 miljoen dollar. Netto werd er een verlies van 205 miljoen dollar geleden. 

De Amerikaanse vrachtvoerder Fedex stond met een omzet van ruim 23,07 miljard dollar, een verbetering met 8 procent tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar, op een tweede plaats. Ook tegenover drie jaar geleden was er sprake van een verbetering met 23 procent.

Fedex boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een bedrijfsresultaat van nagenoeg 1,6 miljard dollar. Er was ook een nettowinst van ruim 1,4 miljard dollar. Deze prestatie, gezien de grote vraag naar zendingen die door het succes van de e-commerce werd genereerd.

De cijfers tonen volgens Cirium dat de internationale luchtvaartsector een sterk herstel laat optekenen. Verwacht wordt dat vanaf volgend jaar, ondanks de dreigende wereldwijde recessie, opnieuw op een winstgevendheid zou mogen worden gerekend.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.