World Cup stimulans voor luchtvaartverkeer Midden-Oosten

Hoewel de wedstrijden van de World Cup uitsluitend in Qatar worden georganiseerd, heeft het evenement op de inkomende luchtverbindingen van alle bestemmingen in het Midden-Oosten aanzienlijke effecten. Het toernooi heeft er immers voor gezorgd dat ook de interne luchtverbindingen in het Midden-Oosten een stimulans hebben genoten.

Dat blijkt uit een rapport van consulent Mabrian Technologies over de impact van de Fifa World Cup op de luchtverbindingen in Qatar.

Omringende landen

“Verwacht werd dat het aantal inkomende vluchten op de luchthavens van Qatar een sterke toename zou kennen omdat voetbalfans het evenement bijwonen”, stippen de onderzoekers aan. “Uit de analyse blijkt echter dat de omringende landen van Qatar een nog groter effect zien.”

Berekend werd dat de capaciteit van het inkomende vliegtuigverkeer in Qatar tijdens het evenement met ongeveer 25 procent zal toenemen. Dit betekent een stijging met 400.000 vliegtuigzetels tegenover dezelfde periode vorig jaar. Voor andere landen in het Midden-Oosten zullen de gevolgen voor de luchtverbindingen echter relatief nog veel groter zijn.

In Koeweit zou er sprake zijn van een stijging met 53 procent. In de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië zou er gewag kunnen worden gemaakt van een groei met respectievelijk 46 procent en 43 procent. Hierdoor is de capaciteit van de inkomende vliegtuigverbindingen naar de regio tijdens het evenement met 14,6 miljoen vliegtuigzetels toegenomen.

Interne verbindingen

De onderzoekers voegen er echter aan toe dat ook de interne luchtverbindingen in het Midden-Oosten onder invloed van de World Cup in Qatar een sterke uitbreiding laten optekenen. De connectiviteit tussen Qatar en zijn buurlanden is door de organisatie van het evenement immers gevoelig toegenomen.

“De extra capaciteit die de binnenkomende luchtvaart in Qatar laat optekenen, zal immers voor 47 procent afkomstig zijn van zijn buurlanden”, stippen de onderzoekers aan. Saoedi-Arabië is alleen al verantwoordelijk voor 30 procent van de extra capaciteit. Het aandeel van de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit bedragen respectievelijk 11 procent en 6 procent.

Dit betekent dat de trafieken van de regionale luchtverbindingen in het Midden-Oosten onder impuls van de World Cup met 188.000 vliegtuigzetels zijn toegenomen.

“Gehoopt wordt dat de World Cup een cruciaal keerpunt kan vormen voor het toerisme in Qatar, maar de efecten van het evenement zullen in het volledige gebied van het Midden-Oosten worden gevoeld”, voert Mabrian Technologies aan. “De World Cup zal er op die manier mee voor zorgen dat de regio op toeristisch vlak een grotere bekendheid verwerft en betere verbindingen krijgt.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20