CIA-directeur: “Poetin gelooft niet dat hij het zich kan veroorloven de oorlog te verliezen”

De Russische autocraat Vladimir Poetin “verkeert in een gemoedstoestand waarin hij niet gelooft dat hij het zich kan veroorloven” de door hem gestarte oorlog met Oekraïne “te verliezen”. Dat stipte Bill Burns, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, aan op een conferentie van de zakenkrant Financial Times, die gisteren plaatsvond. De hooggeplaatste ambtsdrager zei ook het één en ander over hoe China naar de Russische oorlogsvoering kijkt: niet erg positief, zo blijkt.

Ondanks het feit dat de Russische troepen er niet in geslaagd zijn Kiev te veroveren, en ondanks hun struggle om langs de belangrijkste frontlinies van de oorlog in de zuidoostelijke Donbas-regio op te rukken, is de Russische leider niet van mening veranderd dat zijn troepen de Oekraïense kunnen verslaan, zei Burns.

Poetin heeft zich niet laten afschrikken net “omdat hij zoveel heeft ingezet op de keuzes die hij heeft gemaakt om deze invasie te beginnen”, betoogde de spionagechef. “Ik denk dat hij er nu van overtuigd is dat hij (…) nog steeds vooruitgang kan boeken”, aldus Burns. Verder: “Ik denk dat hij in een gemoedstoestand verkeert waarin hij niet gelooft dat hij het zich kan veroorloven te verliezen.”

Burns wierp op dat Poetin al jaren woedend is over de situatie in Oekraïne – dat ooit deel uitmaakte van de Sovjet-Unie – in een “zeer ontvlambare combinatie van wrok en ambitie en onzekerheid”.

Geen kernwapens

Burns, een voormalig ambassadeur van de VS in Rusland die veel tijd heeft besteed aan het bestuderen van de Russische leider, zei ook dat zijn en andere westerse inlichtingendiensten geen tekenen zien dat Moskou bereid is tactische kernwapens in te zetten om een overwinning in Oekraïne te behalen. Dat bericht de website France24.

“Als inlichtingengemeenschap zien we op dit moment geen praktisch bewijs dat Rusland plannen heeft voor de inzet of zelfs het potentiële gebruik van tactische kernwapens”, voerde de CIA-directeur aan. Hij zei dat zijn inlichtingendienst niettemin zeer scherp gefocust blijft op wat Rusland gaat doen “op een moment dat er (voor hen) veel op het spel staat”.

Geopolitieke en oorlogsanalisten waarschuwen intussen voor een mogelijke Russische troepenmobilisatie op maandag 9 mei – morgen dus. Op deze dag, in 1945, versloeg de Sovjet-Unie Nazi-Duitsland, en sindsdien wordt de datum elk jaar gevierd als Dag van de Overwinning, met militaire parades. Voor Poetin is dit dé dag om het Westen de kracht van Rusland te laten zien.

Burns gaf noch een beoordeling van de huidige situatie op het slagveld, noch een voorspelling van hoe de oorlog zou eindigen.

China “verontrust”

Burns zei ook dat China, dat door Washington nu als zijn voornaamste opponent beschouwd wordt, de evolutie van de oorlog nauwlettend bestudeert. Xi Jinping, de Chinese leider, zou verrast en verontrust zijn over het verloop van het conflict.

“Het komt ons voor (…) dat Xi Jinping een beetje verontrust is door de reputatieschade die China kan oplopen door de associatie met de wreedheid van de Russen (…), en zeker verontrust is door de economische onzekerheid die door de oorlog is veroorzaakt”, aldus de hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Hij voegde eraan toe dat China ook ontsteld was over “het feit dat wat Poetin heeft gedaan de Europeanen en Amerikanen dichter bij elkaar heeft gebracht” en “zorgvuldig aan het bekijken was welke lessen zij daaruit moesten trekken” voor Taiwan.

“Ik denk niet dat het Xi’s vastberadenheid om controle over Taiwan te krijgen heeft aangetast, hoewel het wel van invloed is op hun berekeningen”, klonk het nog.

“Grootste geopolitieke uitdaging”

Burns zei dat het China van Xi de “grootste geopolitieke uitdaging is” waar de VS “op lange termijn voor staan”, ook al mag de dreiging van het Rusland van Poetin niet worden onderschat.

“Poetin laat op verontrustende wijze zien dat achteruitgaande machten minstens zo ontwrichtend kunnen zijn als opkomende machten”, concludeerde hij.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20