Mobiliseert Poetin het land op 9 mei?

Een Duitse politicus, kolonel en deskundige op het gebied van buitenlandse betrekkingen, meent dat Poetin op de Dag van de Overwinning, maandag 9 mei, zou kunnen oproepen tot een algemene mobilisatie. Voor Poetin is dit dé dag om het Westen de kracht van Rusland te laten zien.

9 mei is een belangrijke datum voor Rusland. Op deze dag, in 1945, versloeg de Sovjet-Unie Nazi-Duitsland, en sindsdien wordt de datum elk jaar gevierd als Dag van de Overwinning, met militaire parades. Dit jaar, met de oorlog in Oekraïne, werd 9 mei aangekondigd als de datum waarop Poetin de oorlog beëindigd wilde hebben, of althans een symbolische overwinning wilde hebben behaald.

Maar de deadline nadert, en Poetin heeft nog geen grote overwinning behaald. Tenzij Mariupol en de Azovstalfabriek, waar de Oekraïners zich verschanst hebben, tegen die tijd vallen en Poetin dit kan gebruiken als een symbolische overwinning op de “Oekraïense nazi’s” om aanstaande maandag door de straten van Moskou te marcheren. Maar we zijn er nog niet.

Een Duitse politicus vindt dan een nieuwe mogelijke symboliek voor 9 mei. Roderich Kiesewetter (CDU, christen-democraat), lid van de commissies voor buitenlands beleid en kolonel bij de Bundeswehr, verwacht dat de oorlog zal verergeren. “Te vrezen valt dat Vladimir Poetin op 9 mei een algemene mobilisatie zal afkondigen”, waarschuwde hij in het dagblad Augsburger Allgemeine. Dit zou leiden tot een “verschrikkelijke escalatie van het conflict”. Rusland zou een beroep kunnen doen op 900.000 reservisten.

Rusland van zijn kant ontkende, via de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskow, die sprak met het persagentschap Interfax, geruchten over een algemene mobilisatie en een oorlogsverklaring (in gepaste vorm) die op 9 mei zouden kunnen plaatsvinden.

Europa moet kracht tonen

Deze datum en de resterende dagen ervoor moeten volgens Kiesewetter een gelegenheid zijn voor Europa om kracht te tonen. Niet in het minst met een olie-embargo, dat de Europese Commissie er nu wil doordrukken. “Voordat Poetin op 9 mei een algemene mobilisatie afkondigt, hebben het Westen en Europa nog een paar dagen om duidelijke en sterke signalen af te geven,” zei hij. “Het Westen moet Rusland duidelijk maken dat Oekraïne niet mag worden geannexeerd, dat het een soevereine staat blijft.”

De geloofwaardigheid van Europa staat op het spel. “Hoe kan de EU ooit mensenrechten, vrouwenrechten, bescherming van minderheden en godsdienstvrijheid tot voorwaarde maken voor een nauwere samenwerking met andere staten als zij een land als Oekraïne, dat strijdt voor democratie en westerse waarden, in de steek laat? Hoe kunnen wij zonder een dergelijke geloofwaardigheid concurreren met een China dat invloed nastreeft,” filosofeert hij, eraan toevoegend dat Europa daarom meer wapens moet leveren.

Risico op een nucleaire oorlog?

Hij sprak ook over het risico van een nucleaire aanval. “We moeten ons geen zorgen maken,” zei hij. “De dreigementen van Poetin maken het Europese blok alleen maar bang en verdeeld. Een nucleaire oorlog is hoogst onwaarschijnlijk.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20