Europa wil “gefaseerd” invoerverbod op Russische olie

Ursula von der Leyen, de voorzitter van Europese Commissie, heeft in het Europese Parlement een nieuw sanctiepakket tegen Rusland aangekondigd. Er komt een boycot van Russische olie, maar niet van de ene dag op de andere.

Het nieuwe pakket omvat drie luiken:

  • Een gefaseerd invoerverbod op Russische olieproducten: de Commissie stelt voor dat de EU over zes maanden geen ruwe olie uit Rusland meer importeert, en tegen het jaareinde ook geen geraffineerde olieproducten meer.
  • Sancties tegen de hooggeplaatste militairen en andere personen die betrokken waren bij de vermoedelijke oorlogsmisdaden in Boetsja en Marioepol in Oekraïne.
  • Een “de-Swifting” van Sberbank: de grote Russische bank Sberbank en twee sectorgenoten worden ontkoppeld van het internationale betalingssysteem Swift. Drie mediazenders die banden hebben met het Kremlin, zullen ook niet meer kunnen uitzenden in de EU.

“Zal niet makkelijk zijn”

De verwachting is dat de lidstaten het Commissievoorstel zullen volgen, ook al zijn landen als Hongarije, Slowakije, Litouwen en Polen erg afhankelijk van Russische olie.

Von der Leyen: “Laat ons duidelijk zijn: dit zal niet makkelijk zijn. Maar we moeten er gewoon aan werken. We zullen maken dat we de Russische olie op een ordelijke manier uitfaseren. Om de druk op Rusland te maximaliseren, terwijl we de impact op onze economieën minimaliseren.”

De zwaarst mogelijke sanctie, een boycot van Russisch gas, wordt nog achter de hand gehouden, ook omdat die maatregel enorme gevolgen zou hebben voor de Europese economie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20