Chipfabrikant Intel gaat flink investeren in Europa. In het Duitse Maagdenburg bouwt het bedrijf een grote chipfabriek van 17 miljard euro en in Frankrijk komt een nieuw onderzoekscentrum. Het zal de positie van Europa in de halfgeleidersector drastisch verbeteren, aldus het bedrijf.
Intel maakte vandaag bekend dat het bedrijf 33 miljard euro gaat investeren in Europa. Een eerste 17 miljard euro wordt alvast geïnvesteerd in een nieuwe halfgeleiderfabriek in Duitsland. Ook komen er een onderzoekscentrum in Frankrijk en meerdere gieterijen in Ierland, Italië, Polen en Spanje. Op deze manier wil de chipfabrikant zijn meest geavanceerde technologieën naar Europa halen, weg uit Azië, zo valt te lezen in een persbericht.
“Onze geplande investeringen zijn een grote stap voor zowel Intel als Europa. De EU Chip Act zal particuliere bedrijven en overheden in staat stellen samen te werken om de positie van Europa in de halfgeleidersector drastisch te verbeteren”, aldus CEO Pat Gelsinger.
De EU Chip Act is een recentelijk aangekondigd investeringsplan van de Europese Unie dat de lokale productie van computerchips moet opdrijven. Momenteel worden deze vooral in Azië geproduceerd. Zo levert Taiwan zo’n 58 procent van alle chips ter wereld af. Met het programma wil Europa een zelfstandige chipindustrie opbouwen, met als doel het verkrijgen van een marktaandeel van 20 procent in 2030. Momenteel bedraagt dat zo’n 8 procent.
Maagdenburg
In 2023 staat de bouw van een halfgeleiderfabriek gepland in het Duitse Maagdenburg. De fabriek moet in 2027 in gebruik worden genomen en zal Intels meest geavanceerde chips leveren. Voor de Duitse stad is gekozen vanwege de uitstekende infrastructuur, het aanwezige toptalent en het bestaande ecosysteem van leveranciers en klanten. Met de komst van de fabrieken zijn 3.000 banen gemoeid.
In Ierland gaat het bedrijf ook investeren. Daar wordt 12 miljard euro geïnvesteerd om de al bestaande chipfabriek verder uit te breiden, om zo de productiecapaciteit te verdubbelen. Daarnaast gaat de fabrikant samenwerken met verschillende onderzoekscentra in Nederland, België, Spanje en Polen.
De totale investeringen van het bedrijf komen vooralsnog uit op zo’n 33 miljard euro, maar moeten in de toekomst oplopen tot 80 miljard.
Grilligheid
De wereld kampt als gevolg van de coronamaatregelen en de oorlog in Oekraïne nog steeds met een tekort aan computerchips. Verschillende bedrijven, waaronder Sony en Apple, hebben aangegeven dat ze de productie moeten verlagen, omdat er te weinig chips zijn. Het deed Europa beseffen dat het zelfvoorzienend moet kunnen zijn op alle vlakken, dus ook op het gebied van halfgeleiders.
(evb)