Hyundai Motor moet productie voor derde maal stopzetten door chiptekort

Hyundai Motor moest maandag de binnenlandse productie van auto’s voor de derde keer een halt toeroepen door de globale chipdroogte. Het tekort aan chips dreigt een chronische kopzorg te worden voor de Zuid-Koreaanse autobouwer.

De grootste autobouwer van Zuid-Korea, Hyundai Motor, moet geregeld de loopband van zijn fabriek in Asan stilleggen. De opstopping wordt veroorzaakt door een aanhoudende wereldwijde chipdroogte die de tech- en autosector zwaar treft. De fabriek in Asan produceert normaal genoeg auto’s om 7 procent van de omzet van Hyundai Motor te verzorgen.

Er was echter maandag opnieuw een acuut tekort aan halfgeleiders in de fabriek, waardoor de productie moest worden stopgezet. Het bedrijf hoopt woensdag weer met verse chips aan de slag te kunnen. De aandelen van de Zuid-Koreaanse autobouwer daalden maandag door het nieuws met 0,65 procent op de opening van de beurs.

Meer dan 7.000 auto’s minder opgeleverd

Vorige week moest Hyundai de fabriek in Asan al eens voor twee dagen stilleggen door een tekort aan chips. In totaal rolden er 2.050 auto’s minder van de band in die week. In maart lag de fabriek maar liefst vijf dagen stil, alweer door een acute chipdorst. Toen werden er 5.100 auto’s minder afgeleverd.

De klappen die Hyundai moet incasseren beginnen dus wel te tellen. 4.000 werknemers, die in Asan de sedans Sonata en Grandeur produceren, die verdeeld worden in ongeveer 77 landen, moesten tijdelijk het werk stopzetten.

Er wordt verwacht dat Hyundai dit kwartaal 4 procent minder auto’s zal afleveren dat in het eerste kwartaal van 2021. Het bedrijf verloor daardoor tot nu toe al ongeveer 3 procent van zijn verwachte omzet voor dit kwartaal.

Aankloppen bij de president

Om het probleem aan te pakken, stapte de president van Hyundai, Kong Young-woon, vorige week naar de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Kong onderhandelde met Moon een plan om meer halfgeleiders bij buitenlandse chipbakkers zoals Japan (globaal marktaandeel van 18 procent) en Taiwan (globaal marktaandeel van 63 procent) te halen.

Vorige week stapte Zuid-Korea ook al in het plan van de Amerikaanse president Joe Biden om 50 miljard dollar in de chipsector van de Verenigde Staten en haar bondgenoten te pompen.

(lb)

Lees ook: Elektrische wagens binnenkort de oorzaak van wereldwijde waterschaarste?

Meer